Elokuvateatteri Maxim palaa muuttuvaan maailmaan – Finnkinolla on monia puolia

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Elokuvateatteri Maxim avataan uudelleen helmikuussa 2018. Uutinen ilahduttaa suuresti. Aiemmin puhe oli avajaisista tässä kuussa, mutta parempi myöhään kuin ei ollenkaan.

Maximin paluuta ovat odottaneet sekä pääkaupunkiseudun että koko maan elokuvanystävät – jälkimmäiset toki tietämättäänkin. Etenkin eurooppalaiselle laatuelokuvalle Maxim on ollut elintärkeä. Monet ranskalaiset elokuvat saaneet siellä yli kaksi kolmasosaa koko Suomen katsojistaan.

Toisin sanoen monia elokuvia ei ole kannattanut tuoda Suomeen, jossa ei ole Maximia. Aikuisten ja vaativan yleisön elokuvia käydään kantakaupungissa katsomassa mieluiten siellä, ja Maximissa esittäminen on myös eräänlainen laatutakuu. Eräitä tämän syksyn ensi-iltoja on siirretty keväälle, koska Maximin avautuminen lykkääntyi.

Maximia pyörittää Finnkino.

Tässä välissä Finnkinon hitautta Maximin uudelleen avaamisessa ehdittiin alalla epäillä jo melkein salaliitoksi – kuulin muutamankin väitteen, että tärkeintä oli saada keskustateatteri pidettyä pois mahdollisten kilpailijoiden käytöstä, vaikka määräämättömäksi ajaksi ”remontin vuoksi” suljettuna. Ravintola-alalta tuttu malli ei olisi ihmetyttänyt, kun tiedetään, mitä Finnkino on esimerkiksi Lappeenrannassa kesällä tehnyt. Kyynisimmät olivat onneksi väärässä.