Christopher Lee Suomessa: kun lordi Summerisle soitti salaa Niemenmäkeen

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Christopher Leen yhteyksistä Suomeen on kirjoitettu nyt postuumisti paljon. Sotatarinahan on huikea: vasta 17-vuotias Lee tuli vapaaehtoisena maahamme vuonna 1939, mutta britit lähetettiin parin viikon kuluttua takaisin kotiin, koska he eivät esimerkiksi osanneet hiihtää.

Toinen Suomen-tarina on näyttelijän vierailu Helsingissä vuonna 2002. Toisin kuin sitä käsittelevissä jutuissa on viime päivinä harhaanjohtavasti kuvailtu, vierailun tarkoituksena ei ollut ainoastaan Sormusten herra-trilogian promoaminen.

Vierailun taustalla oli Night Visions -festivaali, joka lähetti kutsun Leen agentille yhdessä Suomen elokuva-arkiston kanssa. Sormusten herrojen levittäjä FS Film tuli Antti Toiviaisen innostuttua hankkeeseen mukaan ja osallistui järjestämiseen kolmantena osapuolena. Vierailun osarahoittajia olivat myös elokuvakaupat Filmifriikki ja Pieni leffakauppa.

Pelkästään Sormusten herra -markkinoinnin ajankohtana huhtikuu olisikin ollut hassu aika. Elokuvathan tulivat ensi-iltaan aina jouluksi.

Lee jakoi toki nimmareita, mutta yleisötilaisuudet Helsingissä huipentuivat Hammertime -elokuvatapahtumaan. Päivällä elokuvateatteri Orionissa oli parituntinen sessio, jossa Lee kertoi urastaan Mikko Aromaan ja Antti Alasen haastateltavana ja valkokankaalle heijastettiin komeita näytteitä useista elokuvista 35-milliseltä filmiltä. Illalla oli elokuvamaratonin vuoro. Orionissa nähtiin viisi Leen Hammer-klassikkoa.