Elämän tanssi, Jodorowsky-klaani ja "adoptiopoika" Nicolas Refn

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Nicolas Winding Refn on tanskalaisohjaaja, joka teki ison kansainvälisen läpimurtoelokuvansa Driven Yhdysvalloissa. Sen perään hän ohjasi eriskummallisen Only God Forgivesin ja omisti sen Alejandro Jodorowskylle. Jodorowsky sai samana vuonna valmiiksi ensimmäisen oman elokuvansa 23 vuoteen. Sen nimi on Elämän tanssi, ja se on nyt Suomessa levityksessä.

Elämän tanssin maailmanensi-illassa Cannesin elokuvajuhlilla Refn julistautui Jodorowskyn pojaksi – melko raju ele myös omaa isää, Suomessakin työskennellyttä ja hyvin arvostettua elokuvaleikkaajaa Anders Refniä kohtaan.

Chilenjuutalainen, Meksikossa uransa aloittanut ja nykyään Ranskassa asuva Jodorowsky puolestaan on elokuvaohjaaja, -käsikirjoittaja, näyttelijä, miimikko, tarot-lukija ja sarjakuvantekijä. Hänen ihailijoitaan ovat Refnin ohella esimerkiksi Marilyn Manson, Kanye West ja edesmennyt John Lennon. Suomessa ensi-iltaviikonloppuna vain muutaman sata katsojaa kerännyt Elämän tanssi on ”mystikkoateistiksi” tunnustautuneen surrealistin ensimmäinen elokuva, joka nähdään meillä kaupallisessa levityksessä. Kannattaa mennä katsomaan, se on vuoden parhaita, oikein hauska, ajatuksia herättävä ja piristävän omalaatuinen teos.

”Jodo” on 85-vuotias, ja tekee nyt jatko-osaa Elämän tanssille.

Mistä Refnin ja Jodon artistisessa perimäjärjestelyssä oikein on kyse?