Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Bio Rexin muutoksista: valkokangasta ei siirretä, vaikka estradi halutaan rakentaa

Blogit Kuvien takaa 16.10.2014 15:01
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kirjoitin blogissani aiemmin tänään filmistä ja Helsingin Bio Rex -elokuvateatterista, joka saa uuden hallinnoijan. Elokuvateatterista tulee osa Lasipalatsiin siirtyvää Amos Andersonin taidemuseota.

Bio Rexillä on pitkä ja mutkikas historia. Aikoinaan se oli juhlava ensi-iltateatteri. Siellä nähtiin niin Bondit kuin Uunot.

Lasipalatsin peruskorjauksen 1998 jälkeen Cinema Mondo piti Bio Rexiä arthouse-teatterina muutaman vuoden ajan. Vuodesta 2004 alkaen Bio Rex oli vielä säännöllisessä elokuvateatterikäytössä Digital Cinema Matila & Röhrin pyörittämänä. Multiplexit vetivät paremmin ja katsojia oli vaikea saada yhden salin teatteriin. Lopulta siitä tuli tilausteatteri, jossa ei ole vakituista uutuuselokuvaohjelmaa.

Elokuvafestivaaleille Bio Rex on tärkeä paikka. Sitä käytetään myös esimerkiksi elokuva-arkiston (Kavi) toiminnassa.

Amos Andersonin taidemuseosta vakuutetaan, että vaikka Bio Rexiin halutaan nyt rakentaa ”estradi”, ei valkokankaan paikkaa siirretä.

”Teatterissa on tällä hetkellä noin 650 istumapaikkaa ja nykyisellään se soveltuu elokuvien esittämiseen ja korkeintaan pienimuotoisten esitelmien järjestämiseen. Museon tavoitteena on elävöittää salin toimintaa niin, että se voisi olla viikoittaisessa hyötykäytössä. Siksi selvitämme rakennuksen suojelusta vastaavien tahojen kanssa, voisiko katsomon etuosaan rakentaa tilapäinen estradi. Näin teatteri voisi toimia myös mm. pienen skaalan performanssi-, teatteri- ja musiikkiesitysten sekä erilaisten luentojen, seminaarien ja paneelikeskusteluiden foorumina”, kirjoittaa intendentti Kaj Martin sähköpostissa.

”Amos Andersonin taidemuseolla ei ole pienitäkään aikomusta siirtää valkokangasta sen nykyisestä paikasta.”

Käytännössä estradin rakentaminen kuitenkin merkitsee muutoksia: joko ensimmäisten penkkirivien poistamista tai valkokankaan siirtämistä. Bio Rex on suojeltu tila. Valkokankaan nykyinen sijainti ei ole alkuperäinen: aikoinaan kangas oli yli kymmenen metriä peremmällä, salin seinässä, ja se oli pienempi kuin nykyään. Penkkirivejä taas oli enemmän.

”Suunnittelun ja neuvottelujen vielä nyt ollessa kesken on toteutuksesta mahdotonta sanoa vielä mitään. Aika näyttää minkälaisiin ratkaisuihin päädytään”, Kaj Martin myöntää.

On siis viranomaisista kiinni, voidaanko suojellusta funkissalista poistaa penkkejä vai olisiko valkokankaan siirtäminen välttämätöntä, jos eteen rakennetaan poikkitaiteellinen estradi.