Bio Rexin epävarmasta tulevaisuudesta

Mitä Amos Anderssonin taidemuseo tekee Helsingin suurimmalle yhden salin elokuvateatterille?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Mitä Amos Anderssonin taidemuseo tekee Helsingin suurimmalle yhden salin elokuvateatterille, Bio Rexille? Kun ”Amos Rexin” tarkkoja suunnitelmia ei olla kuultu, huhupuheet ja juorut ovat levinneet.

Ainakin Bio Rexiin halutaan rakentaa esiintymislava. Suunnitelmien mukaan lavan lisääminen nykyisen valkokankaan eteen on mahdollista. Muutaman penkkirivin menetyskään ei olisi katastrofi.

Viime vuoden lopulla supistiin, että filmiprojektorit olisivat lentämässä ulos uudesta Rexistä. Silloin menisi mahdollisuus tehdä elokuva-arkistoyhteistyötä. Ehkä merkittävin menetys olisi 70-millisten filmikopioiden esittämisen loppu. (Keskustakirjaston arkistosaliin on kaavailtu 70mm-projektoria, mutta miljöö on ”vähän” eri.)

Tänään Hesarissa Amos Anderssonin intendentti Kaj Martin kertoo uuden Lasipalatsin kulttuurikeskuksen avautuvan vuonna 2018. Hän sanoo, että Bio Rexin filmiprojektoreista ei luovuta. Toivottavasti tästä pidetään kiinni.

Elokuvaharrastajien kannalta huolestuttavalta kuulostaa silti yhä se, miten Bio Rexin käyttö jatkuu. Martinin mukaan se säilyy ”pohjimmiltaan elokuvateatterina”, mikä voi tarkoittaa mitä tahansa.