American Sniper: Clint Eastwoodin yllätyshitin anatomiaa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tarkka-ampuja Chris Kylen elämää kuvittava American Sniper nousi Suomessakin hitiksi. Se sai ensi-iltaviikonloppuna 17 991 katsojaa. Määrä on enemmän kuin Clint Eastwoodin ohjaamalle elokuvalle on kertynyt sitten 90-luvun.

Edellinen Eastwoodin ohjaama elokuva Jersey Boys ei edes tullut Suomessa valkokankaalle asti. American Sniperista tullee näillä näkymin Suomessa ainakin Eastwoodin isoin hitti sitten Million Dollar Babyn.

Suomessa pidetään sotaelokuvista, ja olemme toki kansainvälisesti tunnetun Simo Häyhän maa.

Silti tulos on hurja, kun muistetaan, että yksikään aiempi Irakin tai Afganistanin sotaa käsitellyt elokuva ei ole Suomessa menestynyt. Esimerkiksi erinomainen ja erinomaisen jännittävä Zero Dark Thirty sai meillä koko esityskaudellaan kaksi vuotta sitten ainoastaan 11 071 katsojaa.

Yhdysvalloissa American Sniper on ilmiö. Se nousi juuri kaikista menestyneimmäksi vuoden 2014 aikana ensi-iltansa saaneeksi elokuvaksi, ohi supersankarijuttujen ja viimeisimmän Nälkäpelin. Se on myös sikäläisellä laskentatavalla kaikkien aikojen toiseksi menestynein draama eli ”vakava” elokuva. Edellä on vain toinen konservatiiviyleisön hurmoksella mukaansa ottanut kärsimystarina, Mel Gibsonin brutaali The Passion of the Christ. Sen ohi American Sniper ei näillä näkymin nouse. (Siitä, onko Gibsonin Jeesus-spektaakkeli ”vakava” elokuva, voidaan järjestää erillinen keskustelunsa.)