Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Almodóvarin paras? Sciamman Kultainen palmu? Cannesissa uusi kohtaa vanhan

Blogit Kuvien takaa 20.5.2019 12:35
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Cannesin elokuvajuhlat ovat ehtineet puoliväliin. Kolme asiaa leimaa tämän vuoden festivaalia. Sisällöllisesti ilmeisin havainto on useiden vanhojen mestarien paluu kilpailemaan Kultaisesta palmusta – eikä vain fyysisesti, päästämällä heidät vanhoilla ansioilla kilpasarjaan, vaan kiistatta myös laadullisesti. Pedro Almodovarin Pain and Glory ja Terrence Malickin A Hidden Life lukeutuvat ohjaajiensa parhaisiin teoksiin.

Almodovar käsittelee omaelämäkerrallisessa elokuvassaan vanhenemista ja sukellusta menneisyyteen, siis kahdenlaisia kipuja. Se on tilintekoelokuva, mutta monisäikeinen ja hiljaisella tavalla erittäin hauska. Irrottelua on vähemmän, sekoilua ei lainkaan. Ohjaajan alter egoa esittää Antonio Banderas.

https://www.youtube.com/watch?v=rQaycqyjLFw

Malickin kolmetuntinen, jo kolme vuotta sitten kuvattu elokuva kertoo omatunnosta, päätöksestä ja uhrista. Tarinaltaan se kertoo itävaltalaisesta maanviljelijästä, tavallisesta perheenisästä, joka päätti olla vannomatta kuuliaisuutta Hitlerille ja kieltäytyi aseista. Franz Jägerstätteriä esittää August Diehl.