Yksi tärkeimmistä intiaanihistorian tuntijoista on suomalainen

historia
Teksti
Marko Maunula

Comanche-intiaanien historiaa tutkinut Pekka Hämäläinen nousi yhdeksi Yhdysvaltain tärkeimmistä intiaanihistorian tuntijoista.

Comanche-intiaanit

Comanche-intiaanien rauhansopimuksen juhlaseremonia vuonna 1977. Kuva AP / Lehtikuva

”Tein alunperin väitöskirjaa tasankointiaaneista ja kirjoitin sen ohessa artikkelin Comancheista. Ajattelin, että tämä voisi olla lupaava tutkimuskohde. Aihe löysi minut.”

Pekka Hämäläisen teos The Comanche Empire (Yale University Press, 2008) on eräs viime vuoden kiitetyimpiä historiankirjoja Yhdysvalloissa. Kirja on voittanut tukun alan arvostetuimpia palkintoja, mukaan lukien vuoden parhaalle historiankirjalle myönnettävän Bancroft-palkinnon.

Helsingin yliopistosta vuonna 2001 väitellyt ja University of California at Santa Barbarassa työskentelevä Hämäläinen on nykyisin Yhdysvaltain tärkeimpiä intiaanihistorian tuntijoita. The Comanche Empiren synnyttämä keskustelu laantuu tuskin vuosiin.

Teos edustaa niin sanottua uutta intiaanihistoriaa. The Comanche Empire tutkii uutta maailmaa intiaanikansan näkökulmasta.

Hämäläisen comanchet eivät ole avuttomia uhreja, vaan älykkäitä ja kunnianhimoisia realisteja, jotka pyrkivät maksimoimaan valtansa ja vaurautensa. Eurooppalaiset tulokkaat edustivat heille sekä uhkaa että mahdollisia kumppaneita kaupassa ja diplomatiassa.

Huolellinen tutkimus, vetävä kirjoitustyyli ja provosoiva argumentti comanchien luomasta imperiumista tekivät kirjasta hitin. Hämäläinen havaitsi osuneensa kultasuoneen, mutta uutinen Bancroftin voitosta säväytti silti.

”Olin järkyttynyt, mutta olisin toisaalta ollut pettynyt ellen olisi voittanut. Olin jo voittanut Organization of American Historians -järjestön Merle Curti -palkinnon, ja olin kuullut kirjan olevan vahvoilla”, Hämäläinen myöntää.

Ajatus suomalaisesta tutkijasta amerikkalaisen intiaanihistorian huipulla saattaa kuulostaa oudolta, mutta Hämäläinen uskoo sivullisuudestaan olevan etua.

”Tietty naiivius ja ulkopuolisuus auttavat näkemään myyttien taakse. Oli eduksi, että en ole joutunut kuuntelemaan ’virallista’ tulkintaa peruskoulusta saakka.”

Hämäläinen kertoo, että hänen seuraava kirjansa pohtii vallan jakautumista ja sen eri muotoja Pohjois-Amerikassa ensimmäisten siirtokuntien perustamisesta Yhdysvaltain imperiumin vakiintumiseen.

Teksti Marko Maunula, Atlanta