Kuka näkee luottokorttisi turvanumeron?

huijaus
Teksti
SK:n toimitus

Luottokortin takana, nimikirjoituksen yhteydessä ja kaikkien nähtävillä oleva CVV-turvanumero on yksi mahdollisuus lisää rikollisille. Poliisin ja Luottokunnan mielestä CVV vain lisää turvallisuutta.

sirukortti

Kuva Marja Airio / Lehtikuva, kuvankäsittely Jyrki Jantunen

Kuka tahansa voi ostaa luottokortin numerotiedoilla verkkokaupasta. Mitään muita tunnuksia ei tarvita.

Miksi CVV-numero ei ole piilossa? Jos numero olisi piilossa olisi rikollisilla yksi vaihtoehto vähemmän tehdä nettikauppapetoksia.

Luottokunnan varatoimitusjohtaja Petri Carpen ei usko, että CVV-numeron näkyvyydellä on mitään tekemistä maailmalla tapahtuvien nettikauppahuijausten kanssa.

Hänen mukaansa CVV-numero itse asiassa lisää turvallisuutta, mutta väärinkäytöksiäkin tapahtuu.

“Jos kortin numerotiedot ja CVV-tiedot ovat väärissä käsissä, niin silloin niillä pystytään tekemään ostoksia sellaisissa verkkokaupoissa, jotka eivät noudata riittäviä turvallisuusohjeita. Kukaan ei kuitenkaan pysty valmistamaan väärennettyä korttia numerotiedoilla.”

Carpen korostaa, että kauppias ottaa kaupallisen riskin, jos kauppa ei käytä tarpeeksi hyviä turvallisuusratkaisuja. Kaikki kauppiaat eivät kuitenkaan vaadi mittavia turvallisuuskäytäntöjä.

“Verifield by Visa ja Mastercard-Security ovat hyviä turvaratkaisuja, jotka suojaavat nettikauppahuijauksilta ja joiden kustannukset ovat kauppiaalle kohtuulliset.”

Keskusrikospoliisin maksukorttirikollisuuden vastuuhenkilö Tero Toivonen sanoo, että CVV-numeron näkyminen kortin takana voi olla riskitekijä.

“Asiassa on kaksi näkökulmaa. Kortteja myöntävät tahot eli luottolaitokset ottavat kummatkin näkökulmat huomioon.”

“Luottoyhtiöiden mukaan numero kortin takana tuo niille vähemmän tappioita. Tämä tarkoittaa sitä, että kauppiaan pitää noudattaa luottoyhtiön turvallisuusohjeita, käyttämällä esimerkiksi Verifield by Visa -turvajärjestelmää. Jos kauppa noudattaa ohjeita ja tapahtuu huijaus, niin luottoyhtiö maksaa tappiot”, Toivonen jatkaa.

Luottoyhtiöt tekevät näkyvällä CVV-tunnuksella vähemmän tappioita, mutta tekisivätkö he vielä pienempiä tappioita, jos CVV-numero olisi piilossa?

Toivanen ja Carpen korostavat, että verkkokauppahuijauksia voidaan tehdä myös ilman CVV-numeroakin.

“Tämä on globaali ongelma, sillä internet on täynnä sellaisia verkkokauppoja, joissa voi ostaa tuotteita ilman CVV-numeroa”, sanoo Toivonen.

Vaivaa asiakkaalle


Nettikauppahuijauksiin keskittyvät rikolliset varastavat luottokortin tiedot internetistä tai fyysisesti suoraan kortista.

Fyysinen varastaminen voi tapahtua esimerkiksi ravintolassa, jossa epärehellinen työntekijä ottaa kortin tiedot ylös ja luovuttaa ne rikolliselle taholle.

Carpenin mukaan kyseiset fyysiset varkaudet ovat todella harvinaisia Suomessa.

Suurimpana ongelmana hän pitää magneettijuovatietojen varastamista ja näiden tietojen avulla tehtyjä väärennettyjä kortteja.
Verkkokaupoissa tapahtuvien pienten luottokorttipetosten määrä on kuitenkin hänen mukaan kasvussa.

Kyseiset “pienet” toimijat varastavat kortin tiedot ja tekevät niillä ostoksia eri verkkokaupoissa. Yleensä kortin haltija huomaa ostokset, joita hän ei ole tehnyt ja sulkee kortin.

Taloudellisesti menetykset eivät ole merkittäviä.

Suurin vaiva tulee työstä, jonka asiakas joutuu tekemään: kortin kuoletus, pankille reklamaatio, jotta saa huijatut rahat takaisin sekä uuden kortin odotus, ovat harmeista suurimmat.

Pankki, jonka kanssa asiakas on tehnyt luottokorttisopimuksen, vie rikosasian eteenpäin. Asia siirtyy sille pankille, joka on tehnyt sopimuksen verkkokaupan kanssa.

Kauppiaan kanssa sopimuksen tehnyt pankki perii huijatun summan kauppiaalta.

Tämän jälkeen kauppias voi tehdä rikosilmoituksen poliisille.

“Kauppias tekee rikosilmoituksen, riippuen siitä, onko kyseessä yksittäinen vai laajempi tapaus. Kortinhaltijan suoja on erittäin hyvä. Eri osapuolille aiheutuvat vaivat ovat ilmiön suurimmat ongelmat”, sanoo Carpen.

Globaali maksuvälinerikollisuus


Pienistä puroista on tapana kasvaa suuri joki.

Globaali rikollisuus internetin välityksellä on suuri haaste poliisille, pankeille ja luottolaitoksille maailmanlaajuisesti.

Luottokorttihuijaukset ja identiteettivarkaudet ovat lisääntyneet varsinkin Yhdysvalloissa, Australiassa ja Afrikan maissa.

“Kansainväliset järjestöt ja pankit kehittävätkin juuri tämän takia omia turvasysteemejä”, Luottakunnan Carpen sanoo.

“Jenkeissä identiteettivarkaudet ovat suuri ongelma, mutta meillä Suomessa ne ovat todella harvinaisia.”

Suomea turvaa sirukorttitekniikka, joka on yhdysvaltalaista magneettinauhatekniikkaa turvallisempi ja varmempi.

Suomessa kotitekoiset nettikauppahuijaukset ovat hyvin pientä ja tekijät jäävät yleensä kiinni, mutta maailmanlaajuisesti ilmiö on kasvava, krp:n Toivonen kertoo.

“Jäljet johtavat Länsi-Afrikkaan, siellä muun muassa on maailmanlaajuisia pelureita, joita on todella hankala saada kiinni.”

Toivonen kehottaa suomalaisia matkaajia varovaisuuteen, kun he matkaavat “heikomman turvatason maihin”, kuten Afrikkaan tai Yhdysvaltoihin.

“Kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin, kun matkustaa.”

Teksti Mikko Niemelä