Vielä kerran Duudsonit

Extreme Duudsonit
Teksti
Karri Kokko
duudsonit

He tekevät päättömiä temppuja ja mäiskivät toisiaan. Kohelluksesta syntyi iso bisnes ja katsotuin suomalainen tv-sarja maailmalla.

Teksti Kalle Kinnunen
Kuva Mikko Lehtimäki
(SK 34/2007)

Extreme Duudsonit tuhoavat taloja ja autoja, heittelevät painavia esineitä toistensa jalkoväliin, tunkevat naamansa muurahaispesään ja toikkaroivat alasti.

Ja nauravat makeasti päälle.

Nyt he kuvaavat kansainvälisen The Dudesons-sarjan toista tuotantokautta kotikonnuillaan Ylistarossa, Seinäjoella. Pihapiirissä komeilee vanha pohjalaistalo, johon on lavastettu tupa.

Piha-aitauksessa röhkii lemmikkipossu, Britney.

Rabbit Filmsin toimistolla Helsingin Lauttasaaressa on toinen tunnelma. Kun Jarno Laasala tarjoaa kahvia, hän varoittaa, että se voi olla kelvotonta. Kyseessä ei ole jekku. Laasala ei itse juo kahvia lainkaan, eikä siis muka osaa keittääkään sitä.

Laasala on nuorisobrändejä luovan ja tuotteistavan Rabbit Filmsin toimitusjohtaja ja yksi Extreme Duudsoneista. Hän on aina ollut enemmän kameran takana kuin edessä. Koko sarja oli alun perin hänen keksintöään. Nyt Extreme Duudsonit, kansainvälisesti The Dudesons, on kaikkien aikojen menestyksekkäin suomalainen televisio-ohjelma. Sitä on esitetty kymmenissä maissa, kymmenille miljoonille katsojille. Ja sama meno jatkuu myös ensi vuonna.

Siviilissä Jarno Laasala vaikuttaa enemmän vaihtoehtorockia harrastavalta arkkitehtiopiskelijalta kuin pohjanmaalaiselta yllytyshullulta. Hänellä on neliönmuotoiset, varovaisen trendikkäät silmälasit, mustat farkut ja kangaslenkkarit.

Laasalan mustaharmaaraitainen paita on Stockmannin huokeaa nuorisovaatesarjaa. Duudsonien amerikanrahat eivät kulu tyyriisiin muotiluomuksiin.

Laasala on viettänyt tavallista rauhallisempaa työviikkoa. Hän puhuu pehmeällä, rauhallisella äänellä ja punnitsee sanojaan. ”Ideointia, firman ruljanssin pyörittämistä, palavereita”, hän luettelee.

Ei siis esimerkiksi luotiliiveihin pukeutuneen kaverin ampumista haulikolla. Sitäkin on kameran edessä kokeiltu.

Laasala, Jukka Hildén, Jarno ”Jarppi” Leppälä ja Hannu-Pekka Parviainen ovat vähän kuin rock-bändi. Imago on tärkeää, ja Duudsoneilla se ei ole mitään palavereissa keksittyä, vaan peruspohjanmaalaista persoonallisuutta. Ja he ovat olleet ystäviä lapsesta asti.

Tärkeää on myös se, että ohjakset ovat omissa käsissä.

”Harva olisi nähnyt neljässä pohjalaisessa ja siassa ainesta kansainväliseen televisiosarjaan”, Laasala pohtii.

Aiheesta lisää
Extreme Duudsonit
Extreme Duudsonit (Wikipedia)
The Dudesons