
007 ei pelasta – vielä
No Time to Die -elokuvaa tarjottiin suoratoistopalveluille 600 miljoonan dollarin hintaan. Siihen eivät Netflix ja AppleTV+ taipuneet.
Kyseessä on merkkipaalu: No Time to Die on 25. virallinen 007-seikkailu. Juhlaelokuvasta tuli myös toisenlainen symboli. Se oli ensimmäinen suuri Hollywood-ensi-ilta, jota siirrettiin koronapandemian takia.
Tuorein lykkäys julkistettiin tammikuussa. Jo keväällä 2020 valmistunut elokuva on uusimman tiedon mukaan tulossa maailmanlaajuisesti elokuvateattereihin lokakuussa 2021.
Uutisella on Bond-sarjaa laajempi merkitys. Lykkäyksen myötä kevät on Hollywoodin näkökulmasta peruttu.
elokuvateatterien maaliskuusta kesäkuuhun 2020 kestänyt maailmanlaajuinen sulkeminen oli ennenkuulumaton. Edes sota-aikoina ei koettu vastaavia teatterisulkuja.
Sulut ovat jatkuneet paikallisten rajoitusten mukaan. Käytännössä elokuvien jakelu teattereihin on taas lamaantunut Euroopassa ja Amerikoissa loppuvuodesta 2020 alkaen.
Elokuvabisnes on myllerryksessä, jonka pysyviä vaikutuksia on vaikea arvioida, mutta paljon muuttuu jo nyt.
Vielä vuosi sitten ajatus suurtuotantojen samanaikaisesta julkaisusta valkokankaalle ja suoratoistoon oli utopiaa.
Kaupalliset elokuvat on perinteisesti rahoitettu mallissa, jossa suurin tili tehdään elokuvateattereissa. Elokuvaa esitetään ensin yksinoikeudella siellä sovitun määräajan.
Vasta sen jälkeen on muiden alustojen, kuten suoratoiston ja televisionäytöksien vuoro.
Pandemia osui hetkeen, jossa globaalit suoratoistopalvelut kilpailevat rajusti. Teleoperaattorijätti AT&T:n omistaman Warnerin suoratoistopalvelu HBO Max näytti häviävän markkinajohtajia Netflixiä ja Disney+:aa vastaan.
Haastajan asemaan joutunut Warner otti käyttöön ennenkuulumattomat keinot. Yhtiö siirsi Yhdysvalloissa kaikki vuoden 2021 elokuvansa tulemaan samana päivänä valkokankaalle sekä HBO Maxiin.
Ratkaisua perustelee yhtäältä elokuvateatterien onneton tilanne ja toisaalta halu saada HBO:lle houkuttelevaa sisältöä.
Muun muassa neljäs Matrix ja odotettu uusi Dyyni eivät ole yksinoikeudella elokuvateattereissa. Ratkaisun myötä Warnerin on arvioitu menettävän yli miljardin euron lipputulot.
Entisessä maailmassa ketjuteatterit eivät ottaneet ohjelmistoonsa elokuvia, jotka ovat samanaikaisesti kotikatselussa.
Nyt kukaan ei tiedä, millaiset mallit vakiintuvat alan uusiksi käytännöiksi. Maailman suurin teatteriketju AMC, johon Finnkinokin kuuluu, on talousvaikeuksissaan menettänyt neuvotteluasemiaan.
Suoratoistopalvelut Netflix, Amazon Prime ja AppleTV+ ovat tarttuneet tilaisuuteen ja ostaneet valmiita elokuvia Hollywood-studioilta.
Esimerkiksi Paul Greengrassin westernin News of the World, pääosassa Tom Hanks, piti olla Suomessakin joulusesongin valkokangasensi-ilta. Toisin kävi.
News of the World tuli tällä viikolla suoraan Netflixiin.
Suomessa elokuvateatterit ovat olleet marraskuun lopulta kiinni tai auki minikapasiteetilla. Jälki on rajua.
Vuoden 2020 tammi- ja helmikuussa Suomessa tilastoitiin yhteensä kaksi miljoonaa elokuvissakäyntiä. Tammikuun 2021 luku on 27 000.
Teatterien, jakelijoiden ja kotimaisten tuottajien tilanne vaikeutuu entisestään. Kotimaisia elokuvia odottaa jo jonossa teatterien avautumista.
Suomalaisilla suoratoistopalveluilla ei ole intressejä maksaa suuren yleisön satojatuhansia euroja elokuvista, jotka ovat vielä tulossa valkokankaalle.
Pintansa on pitänyt myös James Bond. No Time to Dieta tarjottiin suoratoistopalveluille 600 miljoonan dollarin hintaan. Siihen eivät Netflix ja AppleTV+ taipuneet, eikä 007 päätynyt alennusmyyntiin.