Urho Kekkonen uskoutui Maarit Tyrkölle: ”Sinulle voin kertoa, että olen ajatellut hajottaa hallituksen”

Arvio: Presidentti ja toimittaja -kirja on ainutlaatuinen dokumentti Kekkosen kauden loppuvuosista.

kirjat
Teksti
Ville Pernaa

”Minun rakastumiseni Sinuun on verraton osoitus siitä, miten elämä leikkii ihmisillä. Sinä olet ainoa, jota rakastan”, kirjoitti 76-vuotias presidentti Urho Kekkonen 29-vuotiaalle toimittaja Maarit Tyrkölle kesällä 1977.

Tunne oli 47 vuoden ikäerosta huolimatta molemminpuolinen: ”Sinä olet minulle tärkeä, ensimmäinen tässä maailmassa, sitten tulevat muut, kaukana. Mitä muut ajattelevat, on heidän asiansa. Pääasia, että itse tietää itsensä”, oli Tyrkkö kirjoittanut jo aiemmin presidentille.

Maarit Tyrkön (nyk. Huovinen) tänään keskiviikkona 24. elokuuta julkaistu Presidentti ja toimittaja -teos on jatkoa kaksi vuotta sitten ilmestyneelle Tyttö ja nauhuri -kirjalle. Edellisessä teoksessa nuori toimittaja Tyrkkö eteni Suomen Kuvalehteen ja päätyi muutaman sattuman kautta presidentin lähipiiriin.

Uusi kirja käsittelee vuosia 1976–1981, ja nyt ollaan presidentin iholla kaiken aikaa. Tyrkkö toimii presidentin avustajana, toimittaa Otavalle Kekkosen kirjekokoelmia ja kerää materiaalia muistelmiin. Hänen työpisteensäkin siirtyy presidentinlinnaan.

Kirje- ja puhelinliikenne on jatkuvaa. Taltioituu ainutlaatuista aineistoa Kekkosen kauden loppuvuosista, presidenttipelistä ja hallituspolitiikasta. ”Sinulle voin kertoa, että olen ajatellut hajottaa hallituksen”, kertoo Kekkonen Tyrkölle hiihtoladulla. Presidentti soittaa jopa valtiovierailulta suoraan Kremlistä Tyrkölle.