Tim Burton ihmettelee elokuvansa ikärajaa

ikärajat
Teksti
Karri Kokko
sweeney todd

Johnny Deppin tähdittämän kauhumusikaalin kova ikäraja ihmetyttää ohjaaja Tim Burtonia ja hänen fanejaan.

Teksti Kalle Kinnunen

Valtion elokuvatarkastamo on kieltänyt Tim Burtonin ohjaaman kauhumusikaalin Sweeney Todd alle 18-vuotiailta.

Tukholmassa pistäytynyt Tim Burton hämmästyy kuulleessaan suomalaisten elokuvalle langettamasta ikärajasta.

“Sääli. Elokuva on fantasiaa, ekspressionismia. Niin outoa kuin se onkin, parhaan palautteen olen saanut teini-ikäisiltä tytöiltä, 12–16-vuotialta. He rakastavat traagista romanssia – ja tietävät hyvin, että veri ei ole aitoa”, Burton sanoo.

Yhdysvalloissa ikäraja on R, lapsilta kielletty, mutta sikäläisen käytännön mukaan alaikäinen voi huoltajan seurassa mennä katsomaan R-elokuvan.

“Olisin voinut tehdä elokuvasta paljon kauheamman käyttämällä vähemmän verta, mutta aidomman näköistä”, Burton tuumii.

Levitysyhtiö Sandrew Metronome valitti päätöksestä, mutta valitukset käsittelevä Elokuvalautakunta vahvisti ikärajan.

Perinteistä goottikauhua

Stephen Sondheimin kauhumusikaali Sweeney Todd – Fleet Streetin paholaisparturi keräsi 1990-luvun lopulla Kansallisoopperan katsomot täyteen. Suomeksi musikaalin tekstin käänsi Juice Leskinen.

Nyt Sweeney Toddista on tehty musikaalielokuva. 1800-luvun Lontooseen sijoittuva, mutta fantasiamaisesti tyylittelevä ja perinteiselle goottikauhulle syvästi kumartava elokuva sai kolme Oscar-ehdokkuutta, muun muassa Johnny Deppin miespääosasta.

K-18 on jo harvinainen ikäraja. Vuonna 2007 teattereissa levitettiin yhteensä seitsemää 18-vuotiailta kiellettyä elokuvaa. Ikärajan syinä oli esimerkiksi väkivallan inhorealistisuus (Eastern Promises) ja itsetarkoituksellisuus (Smokin’ Aces).

Ratkaisu tuntuu Sweeney Toddin kohdalla oudolta. Sen teatteriversioissakin on perinteisesti lentänyt veri. Elokuva on musikaali, jossa repliikit lauletaan – siis lähtökohtaisestikin täysin epärealistinen ja tyylitelty satu. Kun Deppin esittämä kostajaparturi ryhtyy kurkunleikkauspuuhiin, veri toki roiskuu vuolaasti, mutta se ei näytä aidommalta kuin elokuvan goottityyliin meikatut roolihahmot. Haitallisena tätä visuaalista leikittelyä on vaikea pitää.

Sweeney Toddissa on verta, sitä ei käy kieltäminen, mutta K-15 olisi ollut riittävä. Väkivalta on etäännytettyä, ja Burtonin tyyliin kuuluu, että Lontookin näyttää kulissilta”, toteaa Sandrew Metronomen markkinointipäällikkö Joela Uimonen.

”Elokuva on musikaali, realismista ei voi puhua. Ja se on vahva moraliteetti, jossa väkivalta ei ratkaise mitään.”

Internetissä kerätään addresseja, joissa nuoret Depp- ja Burton-fanit vaativat elokuvan ikärajan alentamista. Siitä ei ole toivoa. Maahantuoja voisi valittaa elokuvalautakunnan päätöksestä vielä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta ei aio tehdä sitä – prosessi olisi sangen mutkikas.

”Harvoin tulee niin paljon palautetta kuin tästä. Ei se pienten lasten elokuva ole, mutta K-18 on myös sikäli hankala ikäraja, ettei se jousta lainkaan.”

Esimerkiksi K-15-ikäraja tarkoittaa, että kahta vuotta nuoremmat voivat katsoa elokuvan huoltajan seurassa. K-18 on ehdoton.

”Luulen, että elokuva menettää myös kulttuurista kiinnostuneita vanhempia naishenkilöitä, jotka säikähtävät ikärajaa. Olihan tämä Kansallisoopperassakin varsin suosittu”, Uimonen sanoo.

Elokuvatarkastamo: rajatapaus

Miksi fantasiamusikaali sai K-18-ikärajan, mukana elokuvaa tarkastamassa ollut Valtion elokuvatarkastamon johtaja Matti Paloheimo?

”Tässä ollaan nyt tilanteessa, jossa elokuvalautakunta on antanut tämän hetken lainvoimaisen K-18:n. Kysymyksen voisi siis esittää heille. Meillä äänestettiin ikärajasta, ja äänet menivät 3-2. Kaksi olisi siis antanut K-15:n. Elokuva on rajatapaus, siinä on hyvin tyylitelty musikaalikonteksti, joka toisten mielestä lievittää sen raakaa väkivaltaa, kun taas toisten mielestä väkivalta oli niin äärimmäistä, että sille kuulu K-18. Oli hyvä, että maahantuoja valitti ja vielä lautakuntakin katsoi elokuvan.”

Isossa-Britanniassa elokuva on K-18, mikä on siellä erittäin yleinen ikäraja. Muualla Euroopassa se on K-15 tai K-16. Ikärajojen suhteen hyvin vapaamielisessä Ranskassa se on sallittu.

”Muissa maissa on päädytty hyvin erityyppisiin ratkaisuihin. Muissa Pohjoismaissahan ei anneta K-18-ikärajaa, vaan K-15 on korkein. Ranska on aina poikkeustapaus, siellä on ihan oma maailmansa, asteikko johon ei voi verrata.”

Sweeney Todd ei ole paniikkitunnelmaan ja järkyttämiseen tähtäävää kauhua, toisin kuin esimerkiksi hirviöelokuva Cloverfield. Jälkimmäisen tapauksessa ikärajan perustelut kuuluvat: Katastrofielokuvassa scifikauhua, alienin pelottavia hyökkäyksiä, tuhoa ja kuolemaa. Joitakin verisiä kuvia uhreista, yleistunnelmana ahdistavuus ja paniikki katastrofin uhatessa. Voimakkaat efektit.

Ahdistava, lehtitietojen mukaan USA:ssa yleisön pahoinvointiakin aiheuttanut Cloverfield on vain K-13, joten 11-vuotiaskin pääsee sitä katsomaan.

Cloverfieldissä lähdettiin siitä, ettei kyseessä ole väkivalta- tai toimintaelokuva, vaan scifi, jossa on hirviö. Meidän kriteereillä se on scifiä ja fantasiaa.”

Sweeney Todd – Fleet Streetin paholaisparturi ensi-illassa 29.2.

Valtion elokuvatarkastamo
Sweeney Todd (the movie)