Taiteilija Tea Mäkipää laati ekologiset käskyt

blogit
Teksti
Karri Kokko

Taiteilija Tea Mäkipää laati 10 käskyä uudelle vuosituhannelle. Tänään alkavassa blogissaan hän kertoo, millaista on yrittää noudattaa niitä.

Kun taiteilija Tea Mäkipää sai kutsun Arabiemiraattien liitossa järjestettävään Sharjahin biennaaliin, hän päätti osallistua näyttelyyn työllä nimeltä ”10 käskyä uudelle vuosituhannelle”.

”Teoksessani on lueteltuna yksinkertaisia käyttäytymissääntöjä päivittäistä elämää varten ekologisesta näkökulmasta, päämääränä elämän säilyminen maapallolla sellaisena kuin sen tunnemme”, Mäkipää sanoo.

”Laatimani säännöt perustuvat nykyisin vallalla oleviin teknisiin ratkaisuihin, ei sellaisiin mahdollisesti parempiin standardeihin, jotka yleistyvät vasta joskus tulevaisuudessa.”

Käskyt perustuvat kulutuksen itsesäätelyyn niin että ihmisen tekojen hyvyys tai pahuus määrittyy suhteessa ympäristöön.

”Olen valinnut listalle vain kaikkein yksinkertaisimpia perusasioita, ja varmasti monta tärkeää asiaa on jäänyt pois.”

Ensimmäinen käskyistä kuuluu: ”Älä lennä.” Sitä noudattaakseen Mäkipää päätti matkustaa Sharjahiin mahdollisimman vähän ympäristöä rasittavalla tavalla, eli pääasiassa rautateitse.

Matkan dokumentointi on osa Mäkipään näyttelyprojektia. Sen hän pyrkii tekemään jo matkan aikana – esimerkiksi kirjoittamalla blogia SK nettiin – niin usein kuin se on teknisesti mahdollista.

”Konseptiin sisältyy monta paradoksia. Niistä tärkein on se, että kaikkein ekologisin vaihtoehto lienee aina kotiin jääminen eli valinta olla tekemättä mitään.”

SK netti blogit
10 käskyä uudelle vuosituhannelle

Aiheesta lisää
10 Commandments for the 21st Century
Sharjah Biennial
Suomen kuvataiteilijat: Tea Mäkipää
Galerie Anhava: Tea Mäkipää