Suomen Kuvalehden journalistipalkinto Seppo Konoselle Savon Sanomiin

Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon vuonna 2011 saa toimittaja Seppo Kononen, ”vanhan ajan sivistysjournalisti” Kuopiosta.

Seppo Kononen
Seppo Kononen Kallaveden rannalla Kuopiossa. Kuva Kaisa Rautaheimo.

Suomen Kuvalehden journalistipalkinto vuonna 2011 annetaan pitkän linjan sivistysjournalistille, toimittaja Seppo Konoselle, maakuntien lehdistön reportterille.

Vahvat maakuntalehdet rakentavat suomalaisen sananvapauden perustaa median murroksen keskellä. Niiden voima perustuu elävään alueelliseen keskusteluun sekä taitavien ja monipuolisten ammattijournalistien työhön. Toimittaja Seppo Kononen on työskennellyt pitkän uransa aikana pääasiassa Savon Sanomissa, mutta myös Pohjolan Sanomissa ja Etelä-Saimaassa. Hän on vanhan ajan sivistysjournalisti, jonka yhteydet ulottuvat Brysselin huipulta Kaavin perukoille: Kononen tekee loistavaa analyysia pienistä ja isoista asioista vauhdikkaalla kynällään; hänellä on poikkeuksellinen kyky liikkua rehevän paikallisuuden ja koko maailmaa luotaavan yleisinhimillisen ajattelun välillä. Hän tarttuu yhtä herkästi ja nopeasti koululaisten hyvinvoinnin pulmiin kuin Uruguayn sellutehtaan ongelmiin.

Työtoverit kuvaavat Seppo Konosta tiedoiltaan uskomattoman laajaksi, monialaiseksi humanistiksi ja kulttuuripersoonaksi, jolle erityisesti musiikki ja historia ovat tuttuja. Kononen jatkaa suomalaista sivistysihannetta J.V. Snellmanin vanhassa kotikaupungissa. Konosen työssä ja kirjoittelussa kantavana voimana on tämä ihanne, hän on sivistyneen perusjournalismin valioita. Hän uskaltaa lähestyä vallanpitäjiä pitäen kriittisen etäisyyden. Esimiesten mukaan Seppo Kononen osaa haastaa työnantajan dialogiin ja on työssään poikkeuksellisen tuottelias: hänen väitetään olevan lomalla silloin, kun juttuja on hieman enemmän kulttuuri- ja eräsivuilla kuin pääkirjoitussivulla.

Seppo Konosen monipuolinen ura on kulkenut toimittajan tehtävistä päällikkövastuisiin, nykyisin hän työskentelee Savon Sanomien artikkelitoimittajana. Toimittaja Kononen kehitti aikanaan Savon Sanomien viikonloppulukemiston pirteäksi ja pisteliääksi, yhdeksi maan parhaista. Median murros ei ole häntä pelottanut: hän tuottaa nettiin ahkerasti blogeja ja tekee tarvittaessa nettihaastatteluja antautuen itse kameran eteen. Näin hän näyttää nuoremmille, miten journalisti ottaa haltuunsa verkon.

Kononen on ollut vuosien ajan mukana kehittämässä useita nuorille lukijoille suunnattuja hankkeita Sanomalehtien liiton Nuoret lukijat -jaostossa, Pohjois-Savon Sanomalehti-opetuksessa yhteistyöryhmässä sekä Itä-Suomen lehtiä ja yläkouluja koskevan Uutisviisaat-kilpailun organisoinnissa.

”Lehdistön kriittinen asenne valtaan on mitä ilmeisimmin loukannut ainakin joitakin poliitikkoja. Se on kunniaksi lehdistölle – toivottavasti välit myös pysyvät huonoina suhteessa valtaan. Siksipä olenkin tänään aivan erityisen ylpeä siitä, että Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon raati on ollut eri mieltä lehtien laadusta tehdessään valintansa, joka kohdistuu journalismin olennaisimpaan alueeseen ja perustyöhön”, sanoo Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokanen.

Suomen Kuvalehden journalistipalkinto jaettiin 37. kerran. Palkintolautakuntaan kuuluivat ministeri Lauri Ihalainen, päätoimittaja Matti Kalliokoski, pääjohtaja Päivi Kärkkäinen, varatuomari Eira Palin-Lehtinen, toimitusjohtaja Juhani Pekkala, ministeri Antti Tanskanen, kirjailija Kjell Westö ja yksikönjohtaja Tarja Hurme. Puheenjohtajana ja sihteerinä toimi päätoimittaja Tapani Ruokanen.