Stefan Wallin Risto Niemisen kritiikistä: Ministeriöllä on selkeät linjaukset

”Ehkä suomalainen kulttuurielämä näyttäytyy hieman erilaisena Portugalista katsottuna”, kulttuuriministeri kommentoi Risto Niemisen kritiikkiä.

Stefan Wallin
”Yleensä keskustelua vie eteenpäin se, että se perustuu tosiasioihin”, Stefan Wallin sanoo. Kuva Matti Björkman / Lehtikuva


Kuulostaa siltä kuin kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinilla (r) olisi hieman jotain hampaankolossa.

Helsingin juhlaviikkojen eronnut puheenjohtaja Risto Nieminen ruttasi taannoin suomalaisen kulttuuripolitiikan. Wallin korostaa sitä, ettei pidä pahana ”pirtsakkaakin” keskustelua kulttuuripolitiikasta. Hän silti kyseenalaistaa Niemisen esittämän kritiikin:

”Niin kuin mainoksessa sanotaan, maailma on erilainen vakioveikkaajan silmin. Ehkä suomalainen kulttuurielämä näyttäytyy hieman erilaisena Portugalista katsottuna”, Wallin toteaa puhelimitse.

Suomen Kuvalehden haastattelussa Nieminen kyseenalaisti esimerkiksi opetusministeriön apurahojen jakoperusteita. Hänen mielestään suomalaiselta kulttuuripolitiikalta puuttuu linja. Wallin vastaa, että linja ei ole hukassa millään tavalla. Ministerin mukaan Suomessa tuetaan kulttuurituotantoa hyvin laaja-alaisesti.

Itse asiassa ministeriöllä on useita eri strategioita, joiden perusteella avustuksia myönnetään.

”On olemassa erittäin selkeitä linjauksia. Alakohtaisesti on olemassa erilaiset kriteerit ja niitä on hyvin vaikea eritellä, mutta ne ovat olemassa.”

Poliitikot eivät puutu sisältöön

Risto Nieminen kritisoi Suomen Kuvalehden haastattelussa nykyistä valtionapujärjestelmää. Hänen mukaansa se tukee paitsi vanhan säilyttämistä myös määrää laadun sijaan. Wallinin mielestä kulttuuripolitiikasta vastaavien virkamiesten ja poliitikkojen rooliin ei kuulu puuttua siihen, minkälaista taidetta tehdään.

”Mun tehtävä ei ole esittää uusia avauksia. Poliitikkojen tehtävänä ei ole muuttaa taiteen sisältöä, vaan siitä huolehtii kulttuurikenttä itse.”

Ministerin mukaan hänen keskeisenä tehtävänään on hankkia mahdollisimman paljon rahoitusta kulttuurialalle. Siten varmistetaan sen hyvinvointi. Entä pitäisikö valtion puuttua asiaan, jos valtionapua saavat tahot eivät huolehdi kulttuurituotannosta?

”Opetusministeriöhän seuraa vuosittain tulosneuvottelujen ja strategianeuvottelujen kautta, että kulttuuripoliittiset strategiat toteutuvat”, Wallin toteaa.

Ne paljon puhutut strategiat.

Wallin ei pysty kertomaan konkreettisia esimerkkejä, koska strategioita on niin monia. Kulttuuripoliittinen selonteko vuonna 2010 kuitenkin linjaa niitä keskeisesti. Se on kokonaisvaltainen katsaus suomalaisen kulttuurin tulevaisuuteen. Yksi sen painopisteistä on kulttuurivienti.

Eivätkö juuri useat eri strategiat voi kertoa linjattomuudesta?

”Jos ministeriöllä olisi vain yksi ainoa strategia, se vasta olisi kummallista”, Wallin sanoo.

Kristian Smeds sai tukea

Wallinia harmittaa Niemisen keskustelunavauksessa asiavirheet. Nieminen esimerkiksi vihjaili suomenruotsalaisten taiteentekijöiden hyötyvän siitä, että Wallin on Rkp:stä. Wallin painottaa, ettei väite pidä paikkaansa.

Nieminen syytti opetusministeriötä puoluepolitikoinnista vientitukirahoista päätettäessä. Svenska Teaternin Spin-musikaali sai tukea ulkomaan vientiin, kun taas Kristian Smedsin Smeds Ensemble jäi ilman.

”Tosiasia on se, että Smeds on saanut 2008 ja 2009 kansainvälisen kulttuuriyhteistyön momentilta yhteensä yli 100 000 euroa muun muassa Mental Finland -näytelmän tuottamiseen”, Stefan Wallin sanoo.

Rahaa ei siis myönnetty kulttuuriviennistä, vaan toista kautta. Wallin myös muistuttaa, että Smeds nauttii parhaillaan viisivuotista valtion taiteilija-apurahaa.

”Yleensä keskustelua vie eteenpäin se, että se perustuu tosiasioihin.”

Lue lisää: Näin Risto Nieminen ruttasi kulttuuripolitiikan