Näin Risto Nieminen ruttasi kulttuuripolitiikan

Helsingin juhlaviikkojen eronnut johtaja Risto Nieminen antoi suomalaiselle kulttuurikentälle kyytiä SK:ssa viikko sitten. Tässä Niemisen haastattelu kokonaisuudessaan ja sen herättämät puheenvuorot.

Risto Nieminen
Risto Niemisen ulostulo on herättänyt kommentteja ensin vastaan ja sitten puolesta. Kuva Riitta Kylänpää.

”Suomi tarvitsee kulttuuriviennin sijasta kulttuurituontia”, sanoo Risto Nieminen. Kansainvälisen vaihdon puute näivettää jo klassista musiikkia ja teatteria. Juhlaviikkojen väistynyt toiminnanjohtaja arvostelee myös rahanjakoa ja sijoittamista seiniin, ei sisältöön. Lue juttu pdf-tiedostona.

Viikon aikana Niemisen ulostulo on herättänyt suomalaisen kulttuurikentän – jos ei aivan keskustelemaan, niin ainakin kommentoimaan.

Viimeksi aihetta on käsitelty tänään perjantaina Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa. Näin HS:

Niemisen puheenvuoro voidaan sivuuttaa – ja niin se suomalaiskansalliseen tyyliin varmaan yritetäänkin – juhlaviikkojen entisen johtajan kostona kokemistaan vääryyksistä. Rakentavampi tapa suhtautua puheenvuoroon on ottaa se hyvänä kulttuuripuheenvuorona. Hyvänä siksi, että se on suorasanainen ja Nieminen uskaltaa puhua arvostelemistaan kulttuuri-instituutioista niiden nimillä. Tällaista kulttuuripoliittista keskustelua tarvittaisiin Suomessa paljon enemmän.

Aihe on ollut esillä HS:n kulttuurisivuilla pitkin viikkoa. Tiistaina 11.8. toimittaja Teemu Luukka kysyi kritiikin kohteilta kommentteja. Vastaus oli odotettu.

Opetusministeriön ylijohtajan Riitta Kaivosojan mielestä Nieminen on monilta osin hakoteillä: kulttuuripolitiikka ei ole linjatonta, eivätkä puoluepoliittiset päämäärät ole tärkeämpiä kuin sisältö. Helsingin kaupunginteatterin johtaja Asko Sarkola sanoi, etteivät Niemisen puheet pidä lainkaan yhtä todellisuuden kanssa. Musiikkitalon johtaja Helena Hiilivirta ei jakanut Niemisen huolta talosta, mutta toivotti kulttuurikeskustelun tervetulleeksi.

Yle kertoi tiistaina, että Kansallisteatteri pahastui Niemisen kritiikistä.

”Risto Niemisen kulttuuripoliittinen puheenvuoro oli perusteetonta sättimistä”, kirjoitti Suomen sinfoniaorkesterit ry:n toiminnanjohtaja Aila Sauramo HS:ssä torstaina.

Perjantaina kuultiin jo toisenlaisiakin puheenvuoroja. Mainitun pääkirjoituksen lisäksi Niemisen kannalle ilmoittautuivat kulttuuritehdas Korjaamon toimitusjohtaja Raoul Grünstein ja Lahden Sibeliustalon toimitusjohtaja Antti Vihinen.

Grünstein sanoi, että Suomen kulttuuripolitiikan keskeisin tehtävä on nykyisin rahoittaa jo olemassa olevia instituutioita, ei niinkään varmistaa, että maassa olisi dynaaminen taide-elämä ja yleisölle tarjolla vahvoja erilaisia sisältöjä.

Vihinen: Risto Niemisen näkemykset ovat varmasti tervetullut avaus monenlaisille kriittisille pohdinnoille. Toivoa sopii, ettei hänen ajatuksiaan henkilöidä, vaan että ne otetaan tosissaan. Ainakin omat kokemukseni ovat Niemisen tuntemuksia tukevia.

Blogissaan asiaa on kommentoinut Espoon kaupunginteatterin johtaja Jussi Helminen.

Keskustelu jatkuu.