Jussi Vares ja Airiston Helmi

Reijo Mäen 30. dekkarissa Venäjä touhuaa omiaan.

kirja
Teksti
Matti Komulainen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Yksityisetsivä Jussi Vares seikkailee vaarallisilla vesillä 30. nimikkodekkarissaan Tolvana. Turussa ja sen ympäristössä touhuaa omiaan Venäjä, jonka intressit sanelee häikäilemätön valtapolitiikka.

Reijo Mäen teoksissa on aina totta toinen puoli. Nyt tapahtumat kytkeytyvät muun muassa venäläisomistuksiin Turun saaristossa. Kuvio tuo mieleen poliisin, rajavartiolaitoksen ja puolustusvoimien yhteisoperaation Paraisilla syyskuussa 2018.

Idea juontui veneilyä harrastavan kirjailijan omista havainnoista.

”Paraisten tapahtumien aikaan Tolvanan ensimmäinen versio oli jo kustantajalla”, Reijo Mäki, 60, sanoo.

”Saariston satamissa ja tankkauspisteillä on jo vuosia näkynyt itäisiä ökypaatteja. Kaikenlaista on noussut mieleen, kun alusten miehistön koko olemus on viitannut siihen, että heidän koulutukseensa on kuulunut muutakin kuin vain merimiessolmujen harjoittelu.”

Mäen mielestä oli erittäin tärkeää, että Suomi näytti kulmahampaitaan tietyille tahoille. Niille, jotka kuvittelevat että isommalla öykkärillä on aina ja kaikkialla ikiomat lakinsa.

 

Mäki on ennenkin pureutunut teoksissaan yhteiskunnallisiin teemoihin. Vares-sarjan parhaimmistoon kuuluva Tolvana teetti töitä poikkeuksellisen paljon. Mäki luki ”jokusen tuhat sivua taustamateriaalia” muun muassa Venäjän mafiasta, tiedusteluorganisaatioista ja Vladimir Putinin noususta ”uudeksi tsaariksi”.

”Ja itse naputtelu kesti myös kuukausikaupalla pidempään kuin normi-Vareksen kirjoittaminen.”

Huumori on ollut Varesten toinen kulmakivi. Mäki pohtii ajan ilmiöitä vinon ironian ja kielellisen leikittelyn keinoin. Tolvanassa kommentoidaan värikkäästi muun muassa somessa digiajan inkvisitiota harjoittavia ammattimaisia mielensäpahoittajia, joiden valta tuntuu ulottuvan kaikille elämänalueille.

”Kulttuurisen omimisen kielto on todella hölmöä. Sitä voi pitää hyökkäyksenä koko kirjailijan ammattia vastaan”, Mäki sanoo.

Hänen teoksissaan on ollut avainhahmoina niin romaneja kuin Amerikan alkuperäisväestön edustajia.

 

Sinänsä Vares on yksityisetsivänä harvinaisuus suomalaisessa jännityskirjallisuudessa, valtaosa genrestä on meillä poliisiromaaneja. Tyyliltään Vares edustaa fuusiodekkaria. Mäki yhdistää kerronnassaan kovaksikeitetyn noir-trillerin baaritiskien standup-tajunnanvirtakomiikkaan ja amerikkalaisen Hunter S. Thompsonin kehittämään gonzo-revittelyyn.

Vuonna 1985 esikoisromaaninsa julki saaneesta Mäestä on kehkeytynyt käsite. Hänen teoksiaan on myyty yli 2,4 miljoonaa kappaletta. Lukuun sisältyy Varesten lisäksi muu tuotanto: Tukholmaan sijoittuva Roivas-dekkaritrilogia, muut romaanit, kolumni- ja novellikokoelmat sekä Vareksen hahmoon liittyvät kirjat drinkkioppaasta sitaattikoosteisiin. Vares on myös seikkaillut yhdeksässä elokuvassa.

Samalla Mäki on tehnyt Turkua tunnetuksi. Sivutuotteena on syntynyt esimerkiksi Vares-kaupunkikierroksia, lautapeli ja paikallinen panimotuote.

Kesällä Mäki viihtyy Saaristomerellä. Siellä hän ei kirjoita. Seuraava, keväällä 2020 julkaistava Vares on kuitenkin jo työn alla.

”Kirjassa kerron epäilijöille, että Jumala on oikeasti olemassa ja asuu Turun vanhimmassa lähiössä. Hän pitää katutason seurakuntaansa yhteyttä yläkerroksen pytingistään armeijan vanhalla kenttäpuhelimella”, Mäki paljastaa.