Pietro Locatelli oli Paganinin kaltainen viuluvirtuoosi – Katso SK:n levytärpit

3 klassisen musiikin uutuuslevyä.

levytärpit
Teksti
Risto Nordell

Ryöpsähtelevää barokkia

Italialainen barokkisäveltäjä Pietro Locatelli oli Paganinin kaltainen viuluvirtuoosi. Hänen viulukonserttonsa pirskahtelevat energiaa. Orkesteri ja viulusolisti käyvät räiskyvää vuoropuhelua kuin konsaan italialaisperhe pasta-astian äärellä. Ilya Gringoltsin ja Suomalaisen barokkiorkesterin esitykset ovat huipputasoa, joka kestää ankarankin kansainvälisen vertailun.

Pietro Locatelli: Il labirinto armonico. Three violin concertos Ilya Gringolts, Finnish Baroque Orchestra. BIS Records.

 

Pianominiatyyrejä

Vaikka Sibelius oli ennen kaikkea sinfonikko, tarjoavat hänen pianokappaleensa monia nautinnollisia kuunteluhetkiä. Eero Heinosen upeat tulkinnat antavat myös huutia käsitykselle siitä, että Sibeliuksen pianosatsi olisi kömpelösti sävellettyä. Levyllä ovat mukana kaikki säveltäjän rakastetuimmat pianosävellykset, kuten Des-duuri Romanssi ja Puusarja.

Jean Sibelius, Piano Music, Eero Heinonen, piano. Piano Classics.

 

Romanttisesti uruilla

Pétur Sakarin levy vyöryttää kuuntelijan korviin ranskalaisen romantiikan ajan huumaavaa urkumusiikkia. César Franckin musiikki on täynnä dramatiikkaa ja suuria tunteita. Sakari soittaa mestarillisella tavalla Orléansin Pyhän Ristin katedraalin Cavaillé-Coll -urkuja, jotka saavat loisteliaan musiikin puhkeamaan täyteen hehkuunsa.

César Franck: Trois Pièces; Trois Chorals, Pétur Sakari, Orléansin Pyhän Ristin katedraalin urut. BIS Records.