Outi Nyytäjä

kirjailijat
Teksti
Leena Kalliokoski
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kirjailija–dramaturgi iloitsee, ettei Jumalalla ollut käsitystä menestyjästä, vaan hän loi meistä epätäydellisiä.

Teksti Riitta Kylänpää
Kuva Markus Pentikäinen
(SK 14-15/2007)

”Tietysti jokainen hakee menestyskokemusta”, Outi Nyytäjä, 71, sanoo. ”Sehän on selvä.”

Nyytäjältä sellainen kokemus vielä puuttuu. Vaikka hän on kirjoittanut viisi elokuvakäsikirjoitusta ja saman verran tv-elokuvia, näytelmiä ja radiokuunnelmia, kouluttanut käsikirjoittajia, suomentanut romaaneja ja kirjoittanut ärhäköitä lehtikolumneja, mikään niistä ei ole tuonut hänelle sisäistä varmuutta onnistumisesta.

”Radiotyöt ovat hyviä, mutta ne ovat radiotöitä, eivätkä niissä onnistumista ole huomanneet muut kuin kollegat.”

Ei. Saavutuksen pitää olla sellainen, että se kruunataan julkisesti.

”Ja pysyvästi hyvä, kuten Markku Pääskysen romaani Vihan päivä. Mielellään myös esteettisesti täysin tyydyttävä”, Nyytäjä lisää ja tuskailee vihoittelevaa jalkaansa Katajanokan kotinsa olohuoneessa. Hän löi sen taas pöydän jalkaan.

Niin se on. Menestystä meidän on tavoiteltava, koska me elämme menestysyhteiskunnassa, kuten Nyytäjä kirjoittaa tuoreessa esseekirjassaan Menestys ja moraali. Jos ammattitaito ei riitä, peliin on pantava persoona.

Menestysmaailmassa persoonallisuus ohittaa ammattitaidon, toisin kuin Nyytäjän arvomaailmassa, jossa työ vielä määrittää ihmisen.

Jos persoona ei vastaa työnantajan toiveita, on palkattava valmentaja eli coach opettamaan, miten pukeutua, syödä, liikkua ja nukkua oikein.

Nyytäjä tietää. Hän on tutkinut menestysvalmennuskirjoja ja tarkkaillut it-miehiä lentokentällä. ”Ja tarkasti, koska näen niin huonosti. Osaan niiden elkeetkin.”

Nyytäjä on loistava provosoija, mutta hän myös provosoituu hetkessä. Hän osaa olla täysin sietämätön ja äärettömän hurmaava. Kuten kirjailija–poliitikko Hella Wuolijoki aikoinaan. Nyytäjä on parhaillaan tekemässä Wuolijoesta elokuvakäsikirjoitusta. Hänellä on työn alla myös näytelmä ja kaksi esseekirjaa, vanhuudesta ja teatterista. Kukaan ei enää kysy häneltä, milloin hän jää eläkkeelle, vaan mitä hän tekee seuraavaksi.

”Minulle tuli niin myöhään mitään sanottavaa.”

”Kalevi!” Nyytäjä huutaa viereisessä huoneessa olevalle puolisolleen, suomentaja Kalevi Nyytäjälle. ”Missä vaiheessa mulle tuli tätä taiteellista loiskahdusta?”

”Ei se kuule, se maksaa laskuja. Olin mä jo yli viidenkymmenen silloin.”

Menestys ja moraali -kirjaansa Nyytäjä sai sytykkeen menestysvalmentaja Jari Sarasvuon tv-ohjelmasta Diili. Se kouristaa edelleen hänen sisuksiaan. Vaikka Nyytäjällä on tapana ystävystyä suututtamiensa ihmisten kanssa, Sarasvuon kanssa hän ei ole vielä lyönyt kättä. Nyytäjä arvosteli Sarasvuota ja tämä sinkosi hänet ”pahan akselilleen”. Sen jälkeen Nyytäjän oli pakko ottaa selvää, minkälainen on se uusi ihminen, joita menestysvalmennuskursseilla luodaan ja millainen se yhteiskunta, jossa näitä ihmisiä tarvitaan.

Se on tämä yhteiskunta, missä me elämme! Olette ehkä jo sisäistäneet uuden ajattelun. Yksityisyyttään on mahdoton suojella työnantajalta, ja monet yritykset uskovat menestyskurssitukseen.

”Menestysvalmennus on sukua uskonnolliselle käännytykselle”, Nyytäjä varoittaa. ”Valmennusoppaat vilisevät hengellisiä käsitteitä, joista monet ovat Raamatusta. Ranskassa lahkot ovat jo ujuttautuneet yritysvalmennukseen ja saaneet lisää opetuslapsia. Eräässä suuressa suomalaisessa yrityksessä on jaettu keskijohdolle mormonivalmentaja Stephen R. Coveyn kirja, joka esittelee keinoja menestyä. Ensimmäinen kohta on proaktiivinen, mutta se ei tarkoita margariinia vaan asennetta”, Nyytäjä valistaa.

Hän taas laittaa joka aamu naamaansa voidetta, joka on proaktiivista.