Ylistys ystävyydelle

kuvataide
Teksti
Silja Lanas Cavada

WE on brittikuvanveistäjä Thomas Houseagon debyyttinäyttely Pohjoismaissa. Hänet tunnetaan ihmishahmoisista kipsiveistoksistaan, joiden muotoa hän kutsuu ”rikkinäiseksi”. Mukana on myös uusia maalauksia, jotka ovat syntyneet henkilökohtaisen kriisin aikana. Kaikkien yllätykseksi hän pyysi näyttelyyn mukaan ystävänsä, muusikko Nick Caven ja näyttelijä Brad Pittin.

Thomas Houseago – We. Sara Hildénin taidemuseossa (Särkänniemi, Tampere) 15.1.2023 asti.


Muotoilijan näkemys

Tapio Wirkkala (1915–1985) aloitti uransa kuvanveistäjänä. Wirkkalan vaneriveistokset ovat käsitteitä, kuten Ultima Thule (1973). Hän raivasi tiensä jo varhain modernin kuvanveiston ja muotoilun etujoukkoon. Muoto avaa Wirkkalan veistostuotannon vaikutusta hänen työhönsä muotoi­lijana – ja niiden erottamattomuutta hänelle itselleen. Näyttelyn on kuratoinut arkkitehti Juhani Pallasmaa.

Muoto. EMMAssa (Ahertajantie 5, Espoo) 6.10. asti.


Turvalliset värit

Margarita Rosselló Ramónin tausta on tekstiilimuotoilussa. Hän yhdistelee tekstiiliin valokuvaa, kirjailua ja kierrätysmateriaaleja. Uusi näyttely on tutkielma värien yhteydestä turvallisuuteen ja uhan kokemukseen. Kohteisiin kuuluvat muun muassa asevoimat, poliisi ja liput. 

Colourboratory vol. V. Galleria Huudossa (Kalevankatu 43, Helsinki) 14.10.– 6.11.