Mykkä jokamies

Harri Vaalio
Teksti
Karri Kokko

”Teksti paljastaa piirtäjän typeryyden”, sanoo Harri Vaalio, SK:n uuden sarjakuvan tekijä. Vaalio esittelee myös Wallun paperisen laulukirjan.

Teksti Jyrki Jantunen

Voiko mykkää sarjakuvaa lukea? Mistä syntyvät lukijan hymy ja naurahdus viimeisessä ruudussa?

”Ihminen on sarjakuvassani kirjainmerkki, joka antaa lukijalle oivalluksen”, sanoo Harri ”Wallu” Vaalio, 51, SK:n uuden sarjakuvan piirtäjä. ”Kirjoitan tarinaa ihmisen avulla.”

Wallun Armas jatkaa SK:ssa Rymy-Eetun paikalla kotimaista mykän sarjakuvan perinnettä. Rymy-Eetut ovat 50 vuoden takaa, eikä Armaskaan ole uusi sarja – se alkoi jo 1977 ja juhlii lokakuussa 30-vuotispäiväänsä. Armasta julkaistiin parhaimillaan yli 40 lehdessä, mutta lama vei kotimaiset sarjakuvat. SK:ssa julkaistavat sarjat ovat uusia.

Alun perin sarjalla oli toinen nimi, Lämsänperäläiset, mutta ensimmäisen julkaisulehden päätoimittajan keksimästä nimestä Wallu luopui mielellään. ”Selvisi, että olin Suomen kuuluisin pornopiirtäjä, sillä lämsä tarkoittaa jollain murrealueella naisen sukupuolielintä.”
Nimeksi Wallu keksi vaarinsa kakkosnimen. ”Armas on kaunis, joten annoin lopulta sarjan päähenkilölle etunimen.”

Aluksi sarjassa puhuttiin, mutta Wallu kertoo nopeasti kyllästyneensä tekstiin. ”Olet kamalan viisas, kun et kirjoita tekstiä”, hän on huomannut. ”Mykkä sarjakuva on aatelia, jota näkee yhä harvemmin.”

Armas alkoi ilmestyä SK:ssa numerosta 40/2007.

Harri Vaalio esittelee Wallun paperisen laulukirjan.