Turvallisuusuhka

Kolumni: Maahanmuuttovaaleja jo käyviltä kommentaattoreilta unohtuivat niin Sipilän hallituksen tekemät lainmuutokset kuin nykyiset alhaiset turvapaikanhakijamäärät, kirjoittaa Anu Koivunen.

Profiilikuva
Anu Koivunen
Teksti
Anu Koivunen
Suomen Kuvalehti

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Joulukuussa esiin nousseiden Oulun seksuaalirikosepäilyjen jälkeen oli odotettavissa, että perussuomalaisten kannatus lähtisi nousuun, totesi Helsingin Sanomien Teija Sutinen analyysissään (10.1.). Hänen mukaansa muut puolueet eivät olleet ”reagoineet” riittävästi.

Sen jälkeen, kun Oulun ja Helsingin poliisit tammikuussa tiedottivat uusista rikosepäilyistä, reaktioita on riittänyt. Poliitikot tuomitsivat ja hallitus päätti ”kansan oikeudentajuun” vedoten selvittää Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten liikkumavaran.

 

Kun seksuaalirikosepäilyt, turvapaikanhakijat ja perussuomalaisten kyselykannatus kohtaavat, myös osassa mediaa katoavat mittasuhteet. Niin Iltalehti kuin Ilta-Sanomat julkaisivat viikon aikana printtiversioissaan teemasta yli 20 sivua. Iltalehti teki erikoispainoksen, ja Ilta-Sanomien kannessa seksuaalirikokset olivat seitsemän päivää peräkkäin.

Myös Yle osallistui paniikkiin julkaisemalla viikon aikana yli 50 verkkojuttua Oulun seksuaalirikosepäilyistä ja seksuaalirikoksista. Lisäksi aihe oli esillä Ylen ajankohtaisohjelmissa: A-Talkissa, Ykkösaamussa (kolmesti), A-Studiossa (kahdesti), Aamu-tv:ssä, Politiikkaradiossa ja Sannikka & Ukkola -ohjelmassa.

Volyymi on ollut valtava ja kirjaimet usein isoja. Iltalehti julkaisi teemasta viikon aikana kaksi, Ilta-Sanomat kolme pääkirjoitusta.

Iltalehden mukaan ”turvapaikkajärjestelmä petti naiset sekä Suomessa että maailmalla”. Ollaanko Suomessa liian sinisilmäisiä, kysyi lehti ekstrapainoksensa kannessa, ja kolumnisti julisti turvapaikanhakijat ”kansalliseksi turvallisuusuhaksi”.

Ilta-Sanomien pääkirjoitus antoi ymmärtää, että hallituksen pitäisi pyytää anteeksi turvapaikkapolitiikan epäonnistumista ja vaati ”sinisilmäisyydelle stoppia”.

 

Maahanmuuttovaaleja jo käyviltä kommentaattoreilta unohtuivat niin Sipilän hallituksen tekemät lainmuutokset kuin nykyiset alhaiset turvapaikanhakijamäärät. Sen sijaan he uusinsivat perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisen ohjelman (2015) retoriikkaa ”sinisilmäisyyden” vaaroista. Iltalehdessä jopa äidyttiin kysymään, ”mitä oppositiossa voi tehdä jytkyllä”.

Parempi kysymys olisi, millainen kansallinen turvallisuusuhka on tolkkunsa kadottava media.