Matti Viljanen

Akava
Teksti
Karri Kokko
Matti Viljanen

Akavan uusi puheenjohtaja on luonnonkasveja ja akvarelleja harrastava mölytoosa. Silti häntä kutsutaan ”hiljaseksi Viljaseksi”.

Teksti Matti Simula
Kuva Markus Pentikäinen
(SK 24/2007)

Praha, vanhan kaupungin tori, vuonna 1999.

Akavalaisten liittopuheenjohtajien ja työmarkkinatoimittajien seminaarin virallinen osuus on päättynyt. Väki on heittänyt vapaalle. Matkan isäntä, ylempien toimihenkilöiden neuvottelukunnan puheenjohtaja Matti Viljanen jatkaa torikahvilassa laajakaarista esitelmöintiä. Naurahdusten ryydittämässä puheessa on sekä asiaa että tavanomaista tunnelmankohotusta.

Silloinen Kauppalehden toimittaja Pekka Kostamo nostaa katseensa konjakkilasista ja mutisee: ”Tuo ei ole mikään ’hiljanen Viljanen’.”

Lausahdus jää elämään. Puhelias mies kantaa loppuikänsä Mika ja Turkka Malin kappaleen innoittamana syntynyttä kutsumanimeä.

On vaikea ottaa selvää, imarteleeko vai loukkaako nimi kantajaansa.
”En osaa olla virkamiesmäisen eloton ja ilmeetön. Koen, että minulla on oikeus tuoda oikeaksi kokemiani asioita esiin itselleni luontaisella tavalla. Osaan tarvittaessa noudattaa myös pedanttia, hillittyä mallia.”

Matti Viljanen valittiin toukokuun lopulla korkeasti koulutettujen keskusjärjestön Akavan puheenjohtajaksi.

Turussa syntynyt, Uudessakaupungissa keskikoulun käynyt ja Porissa insinööriksi valmistunut mies ei tunnustaudu sen paremmin varsinaissuomalaiseksi kuin satakuntalaiseksikaan. Hän kokee olevansa länsirannikkolainen. Jääkiekosta pitävällä ay-johtajalla ei ole varsinaista suosikkijoukkuetta.

”En ole sellainen fani, että haluaisin nähdä jonkin määrätyn joukkueen otteluita. Pidän ylipäätään hyvien urheilusuoritusten seuraamisesta.”

Mutta Laitila-fani Viljanen on. Hän osti vuonna 1995 sukunsa kantatilasta lohkotun, isänsä vanhimman veljen aikanaan omistaman tilan. Mies viettää Laitilan Limokorvessa merkittävän osan vapaa-ajastaan.

”On upeaa herätä kurjen huutoon aamulla kello viisi, vaikkei sen ääni hieno olekaan.”
Viljanen on rakentanut maapaikkansa pihalle perennapenkin, jossa kasvaa ikivanhoja luonnonkasveja. Maksaruohoa, tervaheinää, villiminttua, kieloa: ”Se kukkii koko kasvukauden ajan ja on aina täynnä perhosia.”

Isäntä on mieltynyt iäkkääseen pihlajaan: ”Se on isoisäni istuttama. Ihme, että se on enää edes elossa. Niin se vaan kuitenkin värjäytyy joka syksy marjoista punaiseksi.”

Myös tyrni kuuluu länsirannikon miehen pihakasvustoon: ”Kaksi pensasta, ukko- ja emäntätyrni. Eivät ne muuten tekisi marjaa.”

Esteetikossa on toinenkin puoli. Kova vallankäyttäjä.

Keskusjärjestön puheenjohtaja istuu Akavatalon yhdeksännen kerroksen huoneessaan. Keskellä Helsingin Itä-Pasilaa, yhtä suomalaisen kaupunkisuunnittelun kamalinta luomusta. Tänne ei kurjen huuto kanna.

Toukokuussa 1999 samassa huoneessa istui Akavan silloinen puheenjohtaja Mikko Viitasalo. Samaan aikaan Opettajien ammattijärjestön puheenjohtaja Erkki Kangasniemi ja Insinööriliitoa tuolloin johtanut Matti Viljanen kilistelivät kuohuvaa rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa.

Miehet olivat hetkeä aiemmin kertoneet medialle palatsivallankaappauksesta. He olivat päättäneet korvata Viitasalon silloisella Akavan pääsihteerillä Risto Piekalla.

Ja Piekan hetki löi tänä keväänä. Akavan suurimman liiton puheenjohtaja Kangasniemi päätti käytännössä yksinään valita syrjäytetyn Piekan seuraajaksi Viljasen, toiseksi suurimman liiton puheenjohtajan.

Siis kumpi on Akavan tosiasiallinen johtaja, Erkki Kangasniemi vai Matti Viljanen?

”Matti Viljanen. En ole koskaan sietänyt sivusta johtamista. Eihän se käy laatuun, että toisen laivan kapteeni kipparoi myös viereistä alusta.”

Viljasta ja Akavaa tuntevat työmarkkinavaikuttajat yhtyvät miehen itsestään esittämään arvioon – Viljasesta tuskin tulee Kangasniemen tahdoton käskyläinen.

”Silti Kangasniemi on OAJ:n ja julkisen sektorin liittojen neuvottelujärjestön puheenjohtajana vahva tekijä Akava-yhteisössä. Toivon, että Akavaan syntyy lisää OAJ:n kaltaisia vahvoja liittoja. Niin kehittyy entistä vahvempi Akava. Ei keskusjärjestö pysty korvaamaan vahvoja liitto-organisaatioita”, Viljanen hehkuttaa.