Marko Turusen piirretty elämä: Ufoja Lahdessa alkaa USA:ssa

sarjakuvahahmot
Teksti
Jyrki Jantunen
Marko Turunen
Marko Turunen tekee sarjakuvamaailmansa hahmoista myös pehmoleluja. Kuva Markus Henttonen

Marko Turunen, 36, on tehnyt Suomen Kuvalehdessä 6. marraskuuta alkavaan sarjakuvaansa henkilökuvan Marko Turusesta, jota ei ole olemassa, mutta jolla on oikeiden markoturusten ammatteja – ei kuitenkaan niitä, joissa taiteilija itse on työskennellyt.

Sekavaa? Annetaan Turusen itsensä selittää.

”Ammatit ovat olleet haaveitani”, tekijä selittää. ”Löysin netistä markoturusia, jotka ovat toteuttaneet unelmiani. En tiedä, miten he ovat onnistuneet. ”

Turunen on googlannut markoturusensa vuosia sitten. ”Ei heitä kaikkia enää löydy. Uusia markoturusia on tullut tilalle.”

Sarjakuvan Marko Turunen nähdään muun muassa suunnistajana, rannikkolaivurina ja pitkänmatkanjuoksijana. Tarina alkaa, kun safarinjohtaja Marko Turunen on kadonnut Ranskan Guayanaan.

Ufoja Lahdessa USA:han

Turunen lakitettiin Puupäähatulla 2007. Hän on saanut huomiota myös ulkomailla: sarjakuvia on käännetty ranskaksi, saksaksi ja italiaksi.

Ja nyt hänen sarjakuviaan aletaan julkaista myös Yhdysvalloissa.

”Tyrkyttämällä harvoin onnistuu. Dylan Williams -niminen kaveri otti yhteyttä sähköpostitse ja kysyi, olenko kiinnostunut antamaan hänen kustantamolleen jotain julkaistavaksi. Ennestään en tuntenut kustantamoa saati heidän julkaisujaan.”

Turunen ja Williams päätyivät Ufoja Lahdessa -sarjaan.

Amerikkalaiskustantamo Sparkplug Comics on pieni, ja Turusen mukaan sen julkaisujen taso vaihtelee reippaasti.

”On siellä kuitenkin pari jonkinlaista menestystäkin. Bookhunter, Asiaddict ja Jin & Jam.”

Ilman konstailua

Piirros Marko Turunen

Suomen Kuvalehdessä julkaistava Marko Turusen elämä on tekijän näkemys viihteellisestä sarjakuvasta.

Turunen on halunnut piirtää sarjan rennosti, mutta kyllä sen edelleen tunnistaa tekijänsä työksi. Turusen tyyli on omintakeinen, ja hänen sarjakuviensa musta huumori on tallella.

Uuttakin on: Turunen piirtää nyt pienemmälle paperille. Originaalikoko on nyt A4, kun se aiemmissa sarjoissa on ollut A3. Väreihinkin on tullut uutta: murrettuja sävyjä on enemmän.

”Sarja yrittää olla konstailematon versio perussarjakuvasta. Jos lukee stripin sieltä täältä, se voi tuntua aivottomalta hutulta. Vasta kokonaisuus syventää kuvaa päähenkilöstä.”

Ensimmäinen jakso Marko Turusen elämästä Suomen Kuvalehdessä 45/2009 (ilm. 6.11.2009). Lehdessä myös laajempi Turusen haastattelu.