Vaihtoehtorockin luotettava tilkkutäkki

Helsinkiläinen Black Twig -yhtye on viettänyt hiljaiseloa viisi vuotta, mutta tekee nyt paluun Was Not Looking for Magic -levyllä.

levy
Teksti
Harri Römpötti

Kitaravetoinen englanninkielinen rock on nykyisin kaukana muodikkaasta, mutta ei se suostu kuolemaankaan. Helsinkiläinen Black Twig -yhtye on viettänyt hiljaiseloa viisi vuotta, mutta tekee nyt paluun Was Not Looking for Magic -levyllä.

Muuten kuin musiikin puolesta bändi on harvinaisen hiljainen. Sen kotisivuilla ei tarjota juuri muuta taustatietoa kuin kotipaikka.

Levy-yhtiö Solitin verkkosivuilla kerrotaan jäsenet: Aki Pohjankyrö (laulu, kitarat), Rasmus Rantanen (lyömäsoittimet, koskettimet, kitarat, Kaarlo Stauffer (basso, kitarat kosketinsoittimet) ja Janne Vainikainen (kitarat).

Musiikki toki puhuu puolestaan. Black Twigin perusta on aina ollut brittiläisessä 1980-luvun psykedeelisessä shoegazessa, jota myös unipopiksi sanotaan. Siihen bändi on hakenut terävyyttä amerikkalaisen Sonic Youthin meluisasta rockista.

Kitaroihin on saatu helinää ja lisää psykedeliaa 1960-luvun klassiselta folkrockbändi Byrdsiltä.

Black Twig on sulattanut vaikutteet luontevaksi kokonaisuudeksi, josta niitä ei ole pakko eritellä. Omissa lausunnoissaan bändi on lisännyt tyylikirjoa mainitsemalla maallistuneen gospelin. Sopii sekin.

Yhtye kuulostaa sekä perinteiseltä että ajattomalta. Se ui vaivattomasti mukana jo vuosia ympäri maailmaa jatkuneessa uuspsykedeelisen rockin virtauksessa.

Ehkäpä Black Twig pyrkii korostamaan vaitonaisuudella ajan ja paikan rajat ylittävää tyyliään. Tämä näyttää toimivan ainakin sikäli, että kansainvälinen kiinnostus on virinnyt. Black Twigin levyjä on julkaistu myös Japanissa.

Perinteistä kudottu psykedeelinen tilkkutäkkityyli ei keiku listoilla missään, joten musiikkiteollisuuden vientiveturia Black Twigistä ei kannata leipoa. Sen sijaan alakulttuurilähettilääksi se kelpaa hyvin.

Was Not Looking for Magic on vuonna 2008 perustetun bändin neljäs lp. Esikoinen Paper Trees (2012) oli jo suomalaisen indien helmi.

Uutuuden saatesanoissa Black Twig kertoo tehneensä levyä jo vuodesta 2017. Samalla paljastetaan, että kitaristi Vainikainen on lähdössä bändistä.

Was Not Looking for Magic soi tummemmin kuin aiemmat levyt. Siinä on uutta alakuloa. Muuten Black Twig pysyttelee vakaasti linjoillaan. Jälki on hienoa, mutta ilman taukoa voisi jopa kaivata pientä yllätystä.

Black Twig: Was Not Looking for Magic. Soliti, 2021.