Bruce Springsteenin juhlakansio on kunnianosoitus kaikkien aikojen rocklevyihin kuuluvalle The Riverille

Levyn nimikappale kertoo Springsteenin siskon ja hänen työttömäksi jääneen aviomiehensä suhteesta.

Born To Run
Teksti
Tero Alanko

Kun Bruce Springsteenin, 66, laaja ja repaleinen The River -albumi ilmestyi syksyllä 1980, Yhdysvalloissa kärvisteltiin laman kourissa. Levyn nimikappaleen sanoitus kertoo suorasukaisesti Springsteenin siskon ja hänen työttömäksi jääneen aviomiehensä suhteesta.

Peräti 20 uutta laulua sisältänyt, kahdelle levylle jaettu The River oli tarkoituksellisen suuri ele. Bruce Springsteen äänitti ensin ”normaalin” kymmenen laulun mittaisen albumin, mutta totesi sen riittämättömäksi. Hän ei pystynyt sanomaan kaikkea haluamaansa yhden levyn puitteissa.

Nyt tuo kymmenen biisin albumi – työnimeltään The Ties That Bind – vihdoin julkaistaan osana The Riverin juhlapainosta. Se on oiva, napakka kokoelma klassisia rocktyylejä ja tarinoita tavallisten ihmisten elämästä.

Born To Run -läpimurrolla (1975) Bruce Springsteen kuulosti usein viattomalta ja euforiselta. Sitä seuranneella Darkness On The Edge Of Town -levyllä (1978) tumma todellisuus iski silmille.

Trilogian päättävällä The Riverillä Springsteen käsittelee yhtä lailla ihmisten iloja kuin suruja. Albumi harppoo alati musiikkityylistä ja tunnelmasta toiseen. Siksi se kuulostaa enemmän kokoelmalta kuin ehjältä kokonaisuudelta. Ja ehkä siksi siltä löytää aina sopivaa kuunneltavaa.