Leslie Feist laulaa juuri sinulle, Liila Jokelin lataa mystisiä tunnelmia

levytärpit
Teksti
Antti Karkiainen

Avoimena

Flow’ssa 2012 Leslie Feist lauloi juuri minulle. Juuri tästä läsnäolon tunnusta on kyse myös lauluntekijän kokeellisella ja intiimillä Multitudes-levyllä, joka kuulostaa erityisen hyvältä kuulokkeista. Kitaraa ja laulua säestävät jouset, syntetisaattorit ja lauluharmoniat. Tekstit käyvät läpi elämän käännekohtia äitiydestä isän kuolemaan. Feist uskaltaa seurata omaa polkuaan. Se ei ole ilmeisin, ja siksi se on palkitseva.

Feist: Multitudes. Polydor.


Korkea jännite

”Kyy ampuu yön kanteen reiän.­ Sen läpi voi sukeltaa jos haluaa.” Liila Jokelinin Kyy on esoteerinen valssi, jonka tunnelma on väkevä. Tunteita ei säästellä missään vaiheessa Saapuu sankarina kevät -levyä. Erityistä kokeellisessa iskelmässä on tekstien korkea jännite. Myös yhtyeen soitossa on latausta. Erityisesti esiin nousevat Severi Koivu­salon rummut ja Jantso Jokelinin huuliharppu.

Liila Jokelin: Saapuu sankarina kevät. Helmi Levyt.


Elämä on hapan

Illinoisista kotoisin oleva Kara Jackson aloitti lavarunoilijana. Tekstit ovat edelleen tärkeä osa lauluntekijän voimaa. Umpirehellinen tilitys on kaukana folklaulajien romanttisesta sievistelystä. Elämä on hapan, ja se välittyy selvästi matalasta äänestä. Jackson satsaa pitempiin episodimaisiin tarinoihin. Sovitukset on koristeltu laulun ja akustisen kitaran päälle harkiten. 

Kara Jackson: Why Does the Earth Give Us People to Love? September Recordings.