Kvanttifyysikko Carlo Rovelli muotoilee menneisyyden ja tulevaisuuden uuteen uskoon

Täältä tullaan, Eurooppa! muistelee 1950-luvun hohdokkaita lomamatkoja.

tietokirjat
Teksti
Jyrki Jantunen Ville Pernaa Vappu Kaarenoja

Aika uusiksi

Nykyhetkeä ei ole, eivätkä menneisyys ja tulevaisuus ole sitä, mitä me kuvittelemme. Naiivi kuvamme maailman ajallisesta rakenteesta murenee italialaisen kvanttifyysikon Carlo Rovellin kirjassa Ajan luonne (suom. Hannu Karttunen, Ursa). Se houkuttaa miettimään fysiikan lakeja ja muistin toimintaa. Teksti on ajoin vaikeaa, filosofista, runollista ja jopa romanttista.

 

Teltta pystyyn!

Matka alkoi siitä, kun kuukautta ennen lähtöä kohdemaiden setelit tilattiin ja haettiin pankkikonttorista. Salosen perhe Valkeakoskelta kuului Suomessa etujoukkoihin: lapsiperhe automatkaili ympäri Länsi- ja Itä-Euroopan maita ja leirintäalueita jo 1950-luvun puolivälissä. Toimittaja Ilpo Salosen nostalgiateos Täältä tullaan Eurooppa! (Avain) kertoo, miltä Eurooppa silloin tuntui, näytti ja maistui.

 

Eläkejupinaa

Verbaalisesti lahjakkaan ja turhautuneen eläkeläisen jupinaa politiikan kulisseista. Jörn Donner kuvaa arkeaan kirjassa Viimeinen taisto (Otava) lakonisella, paikoin masentuneella otteella. Kirja ei sisällä suuria paljastuksia, mutta Donner naljailee tyylilleen uskollisesti esimerkiksi Timo Soinille (sin). Jos kirjoittaja olisi kuka tahansa muu, tällaisia hajamietteitä tuskin olisi julkaistu.