Koronan kintereillä

Yhteisö, josta meidän pitää olla huolissamme, on koko ihmiskunta, sanoo kirjailija Paolo Giordano.

tietokirja
Teksti
Silja Lanas Cavada

Paolo Giordano, 37, on fyysikko ja kansainvälisesti menestynyt kirjailija. Hänen esikoisromaaninsa Alkulukujen yksinäisyys (WSOY, 2010) on käännetty yli 40 kielelle. Sitä on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta.

Tartunnan aikaan on hänen viides kirjansa. Se on tiettävästi maailman ensimmäinen koronakirja. Teos on syntynyt ja levinnyt lähes samanaikaisesti pandemiakriisin kanssa. Poikkeuksellista on myös kirjan tekoaika: se valmistui viikossa.

Teos sai alkunsa esseestä, jonka Giordano kirjoitti Corriere della Sera -lehteen 25. helmikuuta. Teoreettisesta fysiikasta väitellyt Giordano selitti tilastojen ja matematiikan avulla, miksi ihmisten pitää pysyä eristyksissä.

Tekstiä klikattiin 3,5 miljoonaa kertaa. Giordano päätti laajentaa esseensä kirjaksi.

Hän alkoi kirjoittaa lauantaina 29. helmikuuta. Perjantaina 6. maaliskuuta kirja oli valmis.

Sen jälkeen Italia sulkeutui nopeasti. Koulut menivät kiinni. Ihmiset eristäytyivät koteihinsa. Hämmennystä seurasi sokki.

Virus levisi kuin ihottuma. Viralliset luvut eivät pysyneet enää kuolleiden perässä.

 

Giordano vastaa puhelimeen kotonaan Roomassa. Esseemäinen tietokirja on juuri ilmestynyt suomeksi ja lähes samanaikaisesti 26 muulla kielellä.

”Kirjassa halusin tuoda esiin myös yhteyden epidemian sekä elinympäristömme, informaation ja solidaarisuuden välillä.”

Giordano tuijotti näyttöään päivät päästään. Hän tutki numeroita ja Johns Hopkinsin yliopiston interaktiivisia karttoja.

Kartassa Kiina ja Kaakkois-Aasia olivat peittyneet suuren punaisen läiskän alle. Myös Italian päälle oli ilmestynyt punainen ympyrä. Häntä hirvitti.

”Samana päivänä, kun aloin kirjoittaa, poliitikot tviittailivat ja postailivat, että Italia on turvassa, ettei ole mitään hätää.”

Giordano kirjoitti pois ahdistustaan, ”en tiedä, mitä muutakaan tehdä”. Lisäksi hän laski, laski ja laski. Tartunnan saaneita. Kuolleita. Päiviä eristyksissä.

 

”Jo kauan ennen kuin ryhdyin kirjoittamaan, matematiikka oli minulle keino pitää ahdistus aisoissa. Yhä edelleen saatan aamulla heti herättyäni uppoutua tekemään laskutoimituksia ja leikkimään numerosarjoilla, mikä on yleensä merkki siitä, että jokin on vinossa”, Giordano kirjoittaa.

Hän seurasi tarttuvuusluku R0:n avulla koronaviruksen käyttäytymistä ja sen nopeutta.

”Kun tein kirjaa, luku oli Italiassa joillakin alueilla lähes neljä, kun se oli Kiinassa 2,5.”

Hän tiesi, jo ennen kuin Italia ryhtyi toimiin, että ihmisten on eristäydyttävä. Se tekisi kipeää: ”Tarvitsemme jatkuvasti läheisyyttä samalla tavalla kuin tarvitsemme happea.”

Nyt, huhtikuun puolivälissä, R0-luku on Italiassa alle 1. Kuolleita on virallisten tietojen mukaan yli 20 000. Giordano arvelee todellisen luvun olevan selvästi suurempi.

Hän kertoo lahjoittavansa kirjan tuotot lääketieteelliselle tutkimukselle ja sairaanhoitohenkilökunnalle.

 

Päiväkirjamainen Tartunnan aikaan on puheenvuoro globalisaatiosta ja ihmiskunnan tilasta. Epidemian aikana yhteisö on koko ihmiskunta. Se ei ole vain oma asuinkorttelimme tai kotikaupunkimme.

Ei edes Italia, tai Eurooppa.

Epidemialla on meille opetus: meidän on pakko opetella ajattelemaan muita.

”Virus tekee näkyväksi ihmisten epätasa-arvon. Eristäytyminen ei ole sama asia kaikille.”

Giordanon mielestä ihmiskunnan selviäminen riippuu siitä, miten aloitamme koronakriisin jälkeen alusta. Emme voi jatkaa samalla tavalla, emmekä unohtaa.

”Muuten kaikki tämä kärsimys on mennyt hukkaan.”

 

Paolo Giordano: Tartunnan aikaan. Suom. Leena Taavitsainen-Petäjä. 78 s. Aula & Co, 2020.