Laskettelurinne ja jätteenpolttolaitos

Bjarke Ingels antoi Kööpenhaminalle yllätyslahjan.

arkkitehtuuri
Teksti
Timo-Erkki Heino
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Lokakuun alussa kööpenhaminalaiset saavat lahjan: ympärivuotisen laskettelurinteen. Ja sen lisäksi maailman korkeimman kiipeilyseinän, lenkkipolun ja luontopuiston. Kaikki nämä jätteenpolttolaitoksessa.

Kööpenhaminan seutu tarvitsi jätteenkäsittelylaitoksen. Vuoden 2011 arkkitehtuurikilpailun voitti Bjarke Ingels ja hänen toimistonsa Bjarke Ingels Group, BIG.

Suunnitelmaan kuului laskettelurinne laitoksen katolla.

”Arkkitehdeillä ei ole taloudellista valtaa eikä valtaa päättää säädöksistä”, Bjarke Ingels sanoi kesäkuussa Tanskan arkkitehtuurikeskuksessa toimistonsa töitä esittelevän näyttelyn avajaisissa. ”Mutta meillä on mahdollisuus antaa tilaajalle jotakin enemmän kuin mitä on tilattu. Voimme antaa lahjan. Tämä on arkkitehdin salainen supervoima.”

Laskettelurinne on BIGin oma lisäys jätteenkäsittelylaitossuunnitelmaan.

Jo pari vuotta toiminut laitos polttaa yhdyskunta- ja teollisuusjätettä ja muuntaa sen sähköksi ja kaukolämmöksi. Tuhkasta erotetaan metallit ja loppu käytetään täyteaineena esimerkiksi rakennustöissä. Laitos on alansa tehokkaimpia ja ympäristöystävällisimpiä.

Vihreä muovinen laskettelurinne kiertää rakennuksen kattoa lähes 400 metrin pituisena. Hiihtohissit vievät laskettelijat 80 metriin nousevalle huipulle. Koelaskut ovat sujuneet hyvin silloinkin, kun Kööpenhaminassa on satanut lunta. Hiihtovälinekauppa on odottanut jo vuoden verran rinteen avaamista.

Laitos on saanut nimen Amager Bakke, Amagerin mäki. Se kohoaa Kööpenhaminan keskustasta koilliseen sijaitsevalle teollisuusalueella. Huipulta on mahtavat näkymät Juutinrauman sillalle asti. Lähistöllä näkyy huippuravintola Noma sekä kelluviin laivakontteihin rakennettuja opiskelija-asuntoja, nekin BIGin suunnittelemia.

”Arkkitehdin salainen supervoima on se, että antaa enemmän kuin on tilattu.”

Poikamaisine hymyineen ja pörröisine hiuksineen Bjarke Ingels on niin lähellä rocktähteä kuin arkkitehti voi olla. Hän kohosi nuorena kansainväliseen maineeseen, ja on nyt maailmalla tunnetuin pohjoismainen arkkitehti. BIG-toimistoja on Kööpenhaminan lisäksi Lontoossa ja New Yorkissa.

Uusimpia suunnittelutöitä ovat muun muassa Googlen pääkonttorit Kaliforniassa ja Lontossa.

Nykyhetken tähtiarkkitehdit tunnetaan siitä, että heidän suunnittelemansa rakennukset näyttävät aina samanlaisilta, olipa käyttötarkoitus tai sijaintipaikka mikä tahansa. Bjarke Ingelsille ja BIGille on tunnusomaista, että rakennukset ovat erilaisia.

Ingels on verrannut arkkitehdin yksilöllistä muista erottuvaa tyyliä pakkopaitaan, joka estää arkkitehtiä toteuttamasta itseään.

”Suunnitteluprojekti on muodon antamista tietylle paikalle ja tilanteelle. Eri tilanteissa tarvitaan erilaisia ratkaisuja.”

 

Ingelsin ja BIGin useissa suunnitelmissa on ominaispiirteenä jonkinlainen lahja. Pyramidinmuotoisessa pilvenpiirtäjässä Manhattanilla voi istuskella sisäpihalla. Amsterdamilaiseen asuintaloon pääsee purjehtimaan veneellä.

Lahja oli mukana myös suunnitelmissa, joilla BIG voitti arkkitehtuurikilpailuja Suomessa vuosikymmenen alussa. Tampereella Ratinanniemeen suunnitelluissa kerrostaloissa oli ulkoilureitti rakennusten katolla. Kittilän Levitunturin loma-asunnoista voi lasketella suoraan rinteeseen. Kouvolaan BIG suunnitteli puukerrostalon Kymijoen rannalle.

Tampereen ja Kouvolan suunnitelmia ei toteuteta koskaan, eikä Levitunturia ainakaan lähiaikoina. BIGin lahjoihin pitää tutustua muualla.