Kolmas ulottuvuus valkokankaalle

3D
Teksti
SKnetin toimitus

Kolmiulotteinen elokuva tekee uutta tulemista. Pääseekö Suomi mukaan kehitykseen?

3D-elokuvanäytös


Ennen 3D-filmien uutta tulemista niitä nähtiin vain erityisissä Imax-teattereissa.

 

Teksti Kalle Kinnunen
Kuva John Coniglio / AP / LK

Kolmiulotteinen eli 3D-elokuva leviää taas maailmalla elokuvateattereihin. Nyt näyttää siltä, että se on tullut jäädäkseen. Uusi, digitaaliseen esitystekniikkaan perustuva 3D on eri tasoa kuin aiempien vuosikymmenien kömpelöt viritelmät, joilla oli lähinnä kuriositeettiarvoa.

Ensi viikonloppuna avataan Hämeenlinnassa Suomen ensimmäinen 3D-elokuvateatterisali. Uusi 3D vaatii elokuvateatterilta paitsi kymmeniä tuhansia maksavan digitaaliprojektorin, myös lisäinvestoinnit 3D-laitteistoon. Hinta on kompastuskivi.

Elokuvien digitaalinen esitystekniikka leviää maailmalla perinteisen filmin korvaajaksi, mutta Suomessa on vasta viisi digiprojektorilla varustettua salia. Vain yksi niistä, Tennispalatsi 2, on Finnkinon. Loput ovat kilpailijalla, Bio Rex Cinemas -yhtiöllä Hämeenlinnassa ja Kajaanissa. BRC avaa ennen joulua Leppävaaran Kauppakeskus Selloon kuusi elokuvateatterisalia, joissa on myös digitaalilaitteisto.

”Ei meillä olla sen hitaampia kuin muuallakaan”, sanoo Finnkinon kehityspäällikkö Ari Salenius.

BRC:n teatterivastaava Tuukka Konttinen on eri mieltä.

”Jos on tehty pitkään töitä filmin kanssa, on varmaankin vaikea ajatella uutta järjestelmää. Ruotsissakin on oltu hitaita, mutta Norjassa on 20 digitaalisalia, joista kahdessatoista on 3D-laitteisto.”

Pohjois-Amerikan suuret teatteriketjut aikovat digitalisoida kaikki salinsa. Maanosan noin 38 000 salista on digitaalisia lähes 6 000. Euroopassa digiprojektoreita on tuhatkunta.

Alan ammattilaisten lehti Variety ennusti viime vuonna, että vuoteen 2013 mennessä 50 prosenttia kaikista maailman elokuvateatterisaleista käyttää digitaaliteknologiaa.

Lue koko juttu SK:n numerosta 21/2008.

 

1950-luku oli 3D-filmien kulta-aikaa, katso elokuvan It Came From Outer Spacetraileri.