Paluu ­Tampereelle

Rock-kitaristi Steve Vai ja Tampere Filharmonia löysivät toisensa.

musiikki
Teksti
Petri Silas

Elokuu 2022, Tampere-talo. Yksi nuottikuvan detalji vaatii tarkennusta, joten Jaan Wessman laskee bassokitaransa ja kääntyy Steve Vain puoleen.

Yhdysvaltalainen säveltäjä­kitaristi tutkii partituuria hetken, tapailee kohdan soittimellaan ja avaa solmun. Työn alla on massiivinen orkesterilevytys.

”Äänitimme osuuksiani yli puoli tuntia kestävään Expanding the Universe -teokseen”, kertoo tamperelainen Wessman. Basisti uskaltautui heittäytyä leikkiin, koska hanketta koordinoi kapellimestari Jukka Iisakkila, jonka johdolla hän oli soittanut Vain ja Tapiola Sinfoniettan rinnalla Helsingin juhlaviikkojen Huvila-teltassa jo 2018.

”Steve on yksi sankareistani, ja tarjous päästä hänen levylleen tuntui uskomattomalta. Hän kun voi valita mukaan kenet tahansa maailmassa.”

Vai hankki kannuksensa Frank Zappan usein kimurantin hybridimusiikin merkeissä ja maistoi mainetta David Lee Rothin suoraviivaisen hardrockin parissa. 1980-luvulla hän suuntasi omalle pääosin instrumentaalisen ilmaisun polulleen.

Kitaristi on parhaillaan astumassa uuteen suuntaan. Työn alla on viiden albumin kokonaisuus niin kutsutun klassisen musiikin alueella.

Vai on hyvin tyytyväinen sekä Wessmanin että Tampere Filharmonian panokseen.

”Äänitimme levysarjaa varten myös hollantilaista Metropole Orkestia, jonka kanssa luottomieheni Jukka työskentelee säännöllisesti”, Steve Vai sanoo.

”Kun koitti aika tallentaa sinfoniaorkesteria, hän suositteli Tampere Filharmoniaa. En voisi olla iloisempi.”

Vain mukaan rocktaustaisia muusikoita katsotaan perinteitä kunnioittavassa klassisen musiikin maailmassa usein vähän nenänvartta pitkin.

”Vastaanotto Tampereella oli kuitenkin lämmin, jopa poikkeuksellisen innostunut. Koska Jukka järjesti session viisaasti konserttikauden ulkopuolelle, ei kenenkään ajatus harhaillut, vaan koko työryhmän fokus pysyi sesssion ajan tiiviinä.”

Elokuussa 2023 Wessman valmistautuu esittämään samaa musiikkia Tampere Filharmonian ja Vain, kitaristi Marzi Nymanin, kosketinsoittaja Aki Lääkkölän sekä rumpali Toni Paanasen kanssa. Tampereella levytetyistä kappaleista konsertissa kuullaan Turgescent ja The Still Small Voice, johon Vai on kirjoittanut itselleen yllättävän osuuden. Häpeämättömästä tilutuksesta ja näyttävistä show-elkeistä tunnettu kitaristi päästää kappaleen alussa ilmoille yhden nuotin, jota pidättelee soimassa läpi koko sävellyksen keston. Väkevä taiteellinen ratkaisu voi olla myös mehukasta itseironiaa.

”Soitan kahta vaille kaikissa ohjelmiston neljästätoista biisistä. Neljää luonnehtisin rockballadeiksi”, kertoo Wessman.

”Ne ovat tempoltaan raukeita ja sisällöltään leppeitä. Loput teokset sisältävät paikoitellen hyvinkin suurisuuntaista, progressiivista ja tiukkaa keskittymistä vaativaa soitettavaa.”

Siinä missä Wessman pystyi vuosi sitten valmistautumaan neljän sävellyksen äänitykseen pari viikkoa, saapui nuottimateriaali tulevaa konserttia varten puolitoista kuukautta ennen h-hetkeä.

”Vaikka tavara oli osin tuttua, ei treenaamiseen jäänyt yhtään liikaa aikaa”, basisti toteaa.

”Odotan mahdollisuutta esittää Salamanders in the Sun uudestaan. Viehättävä pikku biisi soi hienosti Huvila-teltassa, enkä pane pahakseni mahdollisuutta päästä improvisoimaan sointumerkkien mukaan. Kappale hehkuu Zappan henkeä.”

Vai iloitsee saadessaan nousta lavalle sen saman orkesterin kanssa, joka omistautui vuosi sitten kymmeneksi päiväksi hänen musiikkinsa äänittämiselle.

Expanding the Universe onnistui hyvin, ja nousee varmasti konsertin kohokohtien joukkoon”, Vai sanoo.

”Kappale tulee täyttämään yhden viimeistelyssä olevista levyistäni. Se avaa ennenkuulumattoman äänikuvan, jossa pyrin sähkökitaran ja sinfoniaorkesterin saumattomaan fuusioon.” 

Steve Vai ja Tampere Filharmonia Tampere-talossa (Yliopiston­- katu 55) 15. syyskuuta.