
Markkinavoimien armoilla
Pitkän linjan taloustoimittajat ruotivat jättiyritysten valta-asemaa globaalissa markkinataloudessa.
Jos haluaa ymmärtää globaalin markkinatalouden toimintaa ja tutustua sen vaikutusvaltaisimpiin pelureihin, kannattaa lukea Juha-Pekka Raesteen ja Hannu Sokalan teos Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä.
Pitkän linjan taloustoimittajat eivät listaa rikollisia yrityksiä. Kysymys on siitä, että markkinavoimilla on aivan liikaa valtaa. Kansainväliset suuryritykset muokkaavat tulevaisuuttamme enemmän kuin poliittiset päättäjät. Ne vaikuttavat tulonjakoon, ympäristöön ja demokratian kehitykseen.
Apple, Amazon, Facebook ja Microsoft kiertävät parhaansa mukaan lakeja ja rajoittavat markkinatalouden kannalta hyödyllistä kilpailua.
Yhdysvaltalainen Koch Industries tukee äärioikeistoa ja ilmastonmuutoksen kieltäjiä. Venäläinen kaasujätti Gazprom toimii Kremlin valtapolitiikan välineenä.
Kiinalaisia nettipalveluja hallitsevan Tencentin menestystuote WeChat on kuin Amazon, Facebook, Spotify, Netflix ja Uber samassa paketissa. Kiinan verkkopoliisi valvoo yhtiötä tiukasti.
Suuret kansainväliset pankit aiheuttivat vuonna 2008 maailmanlaajuisen finanssikriisin. Tekijöiden mielestä kaikkein vaarallisin yritys on silti Google, joka hallitsee algoritmeillaan tiedonhakuja ja kahmii merkittävän osan verkkomainonnan tuloista. Se on maailman ykkönen myös tekoälyssä, itseohjautuvissa autoissa ja kvanttitekniikassa.
Googlen valtaa testataan parhaillaan Australiassa. Yhtiö on uhannut estää hakukoneensa käytön, jos hallitus pakottaa sen maksamaan mediayhtiöille niiden uutissisältöjen hyödyntämisestä.
Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä on huolellisesti toimitettu analyyttinen tietoteos, joka tarjoaa kylmiä faktoja ilman moralisointia.
Tekijät eivät ole kelpuuttaneet listalleen yhtään suomalaisyritystä. Se ei kerro suomalaisten hyvyydestä vaan vähäisestä merkityksestä globaalitaloudessa.
Juha-Pekka Raeste ja Hannu Sokala: Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä. 528 s. Nemo, 2021.