Moderni orjuus on globaalin kalastusteollisuuden vitsaus – pakkotyötä harjoittavia aluksia metsästetään nyt satelliiteilla

Jopa yli neljäsosa seuratuista kalastusaluksista arvioitiin korkean riskin kohteiksi, joissa pakkotyötä voi esiintyä.

Orjuus ei ole jäänyt historian lehdille, vaan sitä esiintyy yhä nykyäänkin ympäri maailman monissa eri muodoissa. Moderni orja voi olla esimerkiksi vieraan maan rakennustyömaalle saapunut siirtolainen, jolta on viety passi ja tulevaisuus.

Yksi pakkotyön riivaamista aloista on kalastusteollisuus. Uudessa tutkimuksessa pyrittiin selvittämään pakkotyön levinneisyyttä maailman kalastuslaivastoissa satelliittien avulla.

Pakkotyöhön turvautuvien kalastusalusten tiedetään käyttäytyvän eri tavoin kuin puhtain paperein kalavesillä liikkuvien. Koneoppimisen avulla luotiin mallinnus, jolla voitiin erotella ne alukset, jotka syyllistyvät pakkotyöhön korkealla todennäköisyydellä.

Tarkastelluista 16 000 kalastusaluksesta reilu neljännes laskettiin kuuluvaksi tällaiseen korkean pakkotyön riskin ryhmään. Aluksilla arvellaan työskentelevän jopa 100 000 ihmistä.

”Useiden vuosien ajan kansainvälinen media on tuonut päivänvaloon maailman kalastusaluksilla käytettyä pakkotyötä, mutta sen mittakaava on ollut toistaiseksi tuntematon”, kommentoi tiedotteessa tutkija Gavin McDonald Kalifornian yliopistosta.