Kilpajuoksua kuoleman kanssa: katso kuvakooste Ole Kandelinin taiteesta

Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Ole Kandelin Sahaustaulu

Ole Kandelin kuoli vuonna 1947 vain 26-vuotiaana. Silloin hän oli Suomen radikaalein taiteilija ja edelläkävijä. Lyhyestä urasta tuli kilpajuoksu kuoleman kanssa. Katso kuvakooste hänen taiteestaan, josta on näyttely taidemuseo Emmassa Espoossa.

Sahaustaulu-maalauksessa (1942) taiteilija kokeilee kubismin keinoja. Sahaustaulun sisältö perustuu keuhkotautidiagnoosin jälkeisiin painajaisiin, joissa häntä sahataan. Sairauden hoidossa käytettiin muun muassa rintakehän muovausleikkausta.

“Yhtäkkiä valo leimahti päässäni, joka voi muuttaa koko tähänastisen tyylini”, kirjoittaa Ole Kandelin tammikuussa 1946.

Lopulta hän sai maalauksen sellaiseksi kuin halusi. Se ei enää sisältänyt aihetta, se oli vain muotoja tilassa, värien keskustelua, suhteita, harmoniaa ja vastakkaisuuksia.

Hän uskoo, että jos elinaikaa olisi, “panisin nimeni Suomen taidehistorian kehitykseen uraa uurtavana vallankumouksellisena”, kuten hän kirjoitti kotiväelle.

Nuori mies, 25-vuotias, täynnä uhoa ja itsetehostusta, kysyy toimittaja Hannele Jäämeri laajassa Kandelin-jutussa tämän viikon Suomen Kuvalehdessä (ilm. 10.10.2008).

Nuori kyllä mutta harvinaisen varhaiskypsä ja valmis taiteilija, Jäämeri vastaa. Enemmän kuin itsetehostuksesta viesti kertoo vankkumattomasta uskosta omiin mahdollisuuksiin.

“Se ei koskaan horjunut”, kertoo Vuokko Lindholm, 86, Ole Kandelinin rakastettu, muusa ja vaimo viiden vuoden ajan, taiteilijan kuolemaan asti.

Ja ehkä enemmän kuin uho taiteilijaa ajoivat eteenpäin vahva kutsumus, luovuus ja halu jättää jälki itsestään ennen kuin poistuu tästä maailmasta, arvioi Jäämeri.

SK netti on koonnut Ole Kandelinin maalauksia kuvakoosteeseen, jonka näet tästä tai klikkaamalla kuvaa yllä.

Edellisestä näyttelystä
30 vuotta

Nyt Espoon modernin taiteen museo Emma on nostanut Kandelinin esiin ja näyttää hänen lyhyen mutta merkittävän uransa kehityskaaren. Esillä on 120 maalausta ja myös sata piirustusta perikunnan kokoelmasta.

Kandelin oli sekä vaikutteiden ottaja että niiden antaja, aikansa nykytaiteen eteenpäin viejä. Jotkut Suomessa olivat tehneet abstrakteja kokeiluja jo aikaisemmin, mutta Kandelin siirtyi ensimmäisenä johdonmukaisesti abstraktiin taiteeseen. Hänen jälkeensä se tie oli auki monelle.

Ole Kandelin 1920-1947 -näyttely taidemuseo Emmassa (Ahertajantie 5, Espoo) 11.1.2009 saakka.

Näyttelyn ja Emman sivut löydät täältä