Kauko Röyhkä ja Riku Mattila: Miehet, joilla on maine

David Bowie
Teksti
Marko Ylitalo

Kaksi lensi tuulen mukaan on levy ihmisille, jotka eivät ole aiemmin kuulleet Kauko Röyhkää ja Riku Mattilaa.

Kauko Röyhkä ja Riku Mattila

Isokokoinen mies ottaa kevyesti ja tilaa jääveden lohisalaatilla, levy-yhtiön piikkiin. Helsingin rautatieaseman lähellä sijaitsevaravintolassa istuu Kauko Röyhkä, 52.

”En ota itseäni niin helvetin vakavasti. Se, mitä teen, on joskus hyvää ja joskus vähemmän hyvää, mutta sillä olen pärjännyt yli 30 vuotta. Se on ihan ok!” sanoo parrastaan harmaantunut rockmuusikko ja räjähtää nauruun.

Kaikki alkoi vuonna 1980. Silloiselta oululaiselta ilmestyi sekä esikoisromaani Tien laidalla Waterloo että debyyttialbumi Steppaillen. Levyn tuotti kitaristi Riku Mattila, jonka kanssa Röyhkä on tehnyt myös uusimpansa, järjestyksessään jo 26. studioalbuminsa.

”Edellinen levymme sai käsittämättömän hyvän vastaanoton. Ei se kultaa myynyt, mutta se oli piristysruiske, joka vaikutti koko Suomi-rockiin – ainakin niihin, joilla on vähänkin älliä päässään”, Röyhkä sanoo.

Sitä edelsi Röyhkän ja Mattilan lähes 15 vuoden yhteistyöero, joka päättyi Rock’n’roll-kliseeseen (1999). Vasta vuonna 2008 julkaistiin Mattilan ja nyttemmin turkulaistuneen Röyhkän (”totesin, etten tarvitse Helsinkiä niin paljon kuin Helsinki tarvitsee minua”) ensimmäinen varsinainen yhteislevy Kauko Röyhkä & Riku Mattila.

”Kaikki tajusivat, että se oli jotakin erinomaista. Näytimme, miten musiikkia pitää tehdä ja mitä on tästä maasta puuttunut pitkään.”

Kaksi lensi tuulen mukaan -albumi jatkaa siitä, mihin edellinen jäi. Röyhkän mielestä kokonaisuus on aikaisempaa popimpi. Hän vertaa sitä Lou Reedin Transformeriin ja David Bowien Ziggy Stardustiin: vaikeita ja vakavia levyjä tehneiden artistien helposti lähestyttäviin julkaisuihin.

”Jos haluaa antaa yhden levyn jollekin, joka ei ole koskaan kuullut musiikkiani, niin tästä voi aloittaa. Siihen pääsee helposti sisään. Se on täynnä popbiisejä ja kertosäkeitä, mutta se ei silti ole tyhjänpäiväinen.”

Levy sisältää jazzia, soulia, folkia ja jopa proge-sävyjä. Sillä kuullaan niin puhaltimia kuin jousiakin. Vierailevia tähtiä ovat Jimi Tenor ja Samae Koskinen, joka soittaa myös kiertuebändissä. Lyyrisesti albumi on ehtaa Röyhkä-runoutta eikä sillä kuulla rock´n´roll-kliseitä.

”Pitää osata mukautua ja muuttua kadottamatta silti omaa tyyliään.”

Kauko Röyhkä & Riku Mattila: Kaksi lensi tuulen mukaan. Ranka Recordings.

Kuva Johanna Viljakainen / Ranka Records.