Julman ahdistava ja kiehtovan jännittävä lapsuus Lähi-idässä: Riad Sattouf kertoo taiten elämästään

Arvio: Ranskassa megasuosioon nousseen elämäkerran selkeä viiva puhuu ja puhuttelee.

kirjat
Teksti
Matti Komulainen

Söpöliini!

Pikku-Riad tottuu nopeasti lempinimeensä, herättäväthän pojan vaaleat hiukset huomiota kaikkialla. Varttuessa Libyassa ja Syyriassa 1970- ja 1980-luvulla erilaisuus korostuu, kun lapsi tarkastelee maailmaa omasta perspektiivistään.

Juuri näkökulma tekee kolmiosaisesta graafisesta elämäkerrasta Tulevaisuuden arabi erityisen.

Riad Sattouf.
Riad Sattouf. © Olivier Marty

Sarjakuvapiirtäjä ja elokuvaohjaaja Riad Sattouf (s. 1978) välittää siinä todentuntuisesti lapsen mielenmaiseman varhaismuistoista usein pelottaviin kasvukokemuksiin.

Syyrialais-ranskalaisen taiteilijan trilogiaa on myyty yksinomaan Ranskassa yli miljoona kappaletta. Tulevaisuuden arabi on käännetty 17 kielelle.

Sattouf kuvaa vaiheitaan aistilähtöisesti. Lapsuuden hajut ja maut ovat iskostuneet tajuntaan. Niihin sulautuu aikuisen havaintoja ja historian faktoja. Piirrostyylin selkeä viiva puhuu ja puhuttelee.

Kertojan syyrialainen isä tiukkuu ristiriitoja. Ranskalaisen vaimon sinnikkäällä tuella hän on hankkinut tohtorintutkinnon Sorbonnesta.

Oxfordin sijaan isä valitsee professuurin Libyasta, sitä kun johtaa karismaattinen Gaddafi. Libyasta työ vie isän synnyinmaahan, al-Assadin Syyriaan.

 

Vaikka arki todistaa ideologian tyhjäksi, isä ei illuusioidensa lumoissa epäröi asettaa perhettään vaaraan, palvoa sukuaan ja nuoleskella ylempiään uralla etenemisen toivossa.

Äiti myötäilee ratkaisuissa, vaikka takapajuiset puitteet muistuttavat eurooppalaisen silmin raakaa feodaalihistoriaa, josta kaikki inhimillisyys on kitketty.

Tulijaa hämmästyttää myös paikallisten rajaton omanarvontunto – kaikki muut kansat ja rodut ovat halveksittavia koiria.

Mikä on lopulta oma maa ja identiteetti?

Riadilta ei jää huomaamatta, miten isä mollaa alati äitiä, joka on eurooppalaisena lähtökohtaisesti syyrialaista alempiarvoinen.

Äidille on kova isku tajuta, että puolison sivistys on lopulta vain pintaa. Mies puolustaa jopa sisarpuolensa tyttären murhanneita miehiä, hehän pelastivat suvun kunnian.

Kaikkineen maailma on lapsen silmin paitsi kiehtovan jännittävä myös julman ahdistava: isä ampuu varpusparven miehuuden osoituksena, serkut tylyttävät joka käänteessä ja opettajat pieksävät koulussa.

Väliajat Ranskassa tuntuvatkin ihmeelliseltä – miten voikaan olla paikka, jossa on kaikkea eikä koko ajan tarvitse olla varuillaan. Mutta mikä on lopulta oma maa ja identiteetti?

 

Riad Sattouf vierailee Suomessa WSOY:n ja Ranskan instituutin kutsumana maanantaina 16.10.2017. Hän signeeraa teoksiaan ainoastaan Turun sarjakuvakaupan Helsingin myymälässä (Porthaninkatu 9) klo 17. Sattouf esiintyy samana päivänä klo 18.30 Ranskan instituutissa (Yrjönkatu 36, Helsinki) yleisötilaisuudessa, jonne on ilmoittauduttava etukäteen.


Riad Sattouf: Tulevaisuuden arabi 1–3. Suom. Saara Pääkkönen. WSOY.

 

Oikaisu
Juttu julkaistu 15.10.2017 klo 17.03, juttua korjattu klo 19.20: Riad Sattouf on syntynyt vuonna 1978, ei 1987.