Jari Sarasvuo, valmentaja

Jari Sarasvuo
Teksti
Karri Kokko
jari sarasvuo

Valmennusguru tuntee olevansa itsekin valmennuksen tarpeessa. Lue myös näytteitä jutuista, joita hän kirjoitti SK:ssa vuosina 1989 ja 1990.

Kuva Kaisa Rautaheimo
(SK 14/2008)

Etelärannan Palacen ravintolaan on kerääntynyt toistasataa pukumiestä ja jakkunaista. Kello käy kahdeksaa. Buffet-aamiaista nauttiva yritysväki on aloittelemassa työpäiväänsä Trainers’ Housen seminaarilla Kasvun käsityöläiset.

Odotukset ovat korkealla. Kutsussa luvataan, että Trainers’ House ”auttaa asiakkaitaan kasvamaan”, ”muuttaa menestysnäyn arjen tekemiseksi” ja ”kiihdyttää kassavirtaa”.

Tekstin takana on Trainers’ Housen toimitusjohtaja Jari Sarasvuo, 42. Pelkkä nimi riittää ärsyttämään monia.

Aamiaispöydissä Sarasvuota kunnioitetaan, jopa ihaillaan. Teknologiayrityksen talousjohtaja tosin tokaisee, että Sarasvuota on kiinnostava kuunnella, mutta vain ”sopivina annoksina”.

Sarasvuo astelee yleisön eteen. Itsevarmana, lähes 190-senttisenä, lommoposkisena ja mittatilauspukuun sonnustautuneena hän on kuin amerikkalaisesta tv-sarjasta.

Keynote Speaker herättelee bisneskansaa kasvutarinallaan, jossa on kääntymässä jälleen uusi lehti.

”Meillä on tänään jännä päivä. Esittelen ensimmäistä kertaa pörssiyhtiön tilinpäätöksen”, Sarasvuo kertoo kuulijoille. Hän manaa esiin mörköjä: yöllä tilinpäätöksestä löytyi toisiinsa täsmäytymättömiä lukuja. Mutta osinkoja on luvassa ”kusipäisesti”.

Sarasvuo poukkoilee tv-vuosissaan, perheessään, cappuccinossa, yritystoiminnassa ja matkoissaan. Hän viihdyttää, kiihdyttää ja viiltelee.

”Meillä on holtiton käsitys itsenäisyydestämme, vaikka elämme keskinäisriippuvuudessa”, Sarasvuo saarnaa. Muutama on viitannut virikekysymykseen, kuka osaa valmistaa cappuccinoa. Sarasvuo hörähtää, todellako, oikeasti kupillinen kahvia on lukemattomien kätten yhteistyötä.

Sarasvuo ei tarjoa suurta pelastussanomaa. Itsevarmat ajatukset luottamuksesta, kiitollisuudesta ja arvoista ovat tynkiä, ehkä tarkoituksella. Epävarmuuden keskellä kaikki kietoutuu pärjäämiseen. Sarasvuo ymmärtää, että markkinakilpailussa pinnistelevää bisnesväkeä kalvaa riittämättömyyden tunne, jota on tuottoisaa sohia.

Yleisö jää kaipaamaan lisää. Seuraavat esiintyjät markkinoivat Trainers’ Housen valmennuksia ja johtamisjärjestelmiä.

Iltapäivällä tulosjulkistuksen jälkeen tiedotusvälineet hehkuttavat Sarasvuon ”rikkoneen bisnespuheen rajoja”. Hän maalaili, että vaikka ”työkaverit painavat hommia”, ”asiakkaiden silmät kiiluvat” ja unelmille on katetta, ”on myös syitä heräillä öisin murehtimaan”.


Jari Sarasvuon kirjoittamia juttuja (pdf)
Unelma eettisestä rahasta (SK 31/1989)
Johdatus profeetaksi ryhtymiseen (SK 33/1989)
Pelko ja viha (SK 45/1989)
Hän-muotokuvassa Sam Inkinen (SK 30/1990)