Isaac Julien Helsingin juhlaviikoille

Isaac Julien saadaan Suomeen Helsingin juhlaviikkojen taiteilijaksi. Kiasma joutui perumaan kustannussyistä brittitaiteilijan syksyksi suunnitellun näyttelyn. Juhlaviikot julkisti ohjelmansa tänään.

Isaac Julien

Vaikka Kiasma kamppailee talousvaikeuksissa, jossain sentään on rahaa kulttuuriin. Kiasman sijasta Julienin taidetta nähdään Helsingin kaupungin juhlaviikoilla Helsingin Taidehallissa.

Näyttelyyn on tulossa Julienin uusin teos Ten Thousand Wawes, joka nähdään ensimmäisen kerran toukokuussa Sydneyn biennaalissa ja on seuraavaksi esillä Shanghaissa. Lontooseen se tulee vasta syksyllä Helsingin jälkeen. Teos on yhdeksällä suurella skreenillä esitettävä kokonaisuus. Lisäksi Taidehallissa nähdään teokseen liittyviä valokuvia.

Isaac Julien on ennen kaikkea elokuvien tekijä ja installaatiotaiteilija, joka yhdistää taitavasti musiikkia, tanssia ja teatteria. Julien on tehnyt väljästi omaelämäkerrallisia, rotuun ja homouteen liittyviä teoksia, mutta viime aikoina teosten käynnistysvoimana ovat usein olleet globaalit yhteiskunnalliset kysymykset, eriarvoisuus, siirtolaisuus, ihmisten haaveet ja täyttymättömät toiveet.

Ten Thousand Wawes sai alkuideansa vuonna 2004 Englannin pohjoisrannikolla tapahtuneesta onnettomuudesta, jossa 23 kiinalaista siirtotyöläistä kuoli simpukoita poimiessaan. Julienin teoksessa tositarinaan liittyy fiktio ja runollinen kerronta, Kiinan historiaa ja vanhoja taruja sekä maisemia. Esiintyjinä on tämän hetken kuuluisia kiinalaisnäyttelijöitä.

Aiheesta lisää
Juhlaviikkojen ohjelma