Hollywood välttelee uskonnollisia aiheita

ateismi
Teksti
Karri Kokko
kultainen kompassi nicole kidman

Kultainen kompassi on joulun suuri fantasiaseikkailu. Yhdysvalloissa roomalaiskatolisten etujärjestölle ei käy, että perhe-elokuva perustuu ateistin kirjoittamaan romaaniin.

Teksti Kalle Kinnunen

Harry Potterin ja Sormusten herran huikea menestys sai Hollywoodin tuottajat tarttumaan innokkaina muihinkin fantasiakirjoihin. Moniosaisen kirjasarjan onnistunut siirto elokuvaksi voi olla miljardin euron bisnes. Valkokankaalle ovat päätyneet jo muun muassa C.S. Lewisin Narnian tarinat.

Nyt vuorossa on Philip Pullmanin trilogia Universumien tomu (1995–2000, suom. 1996–2001). Sen elokuvaoikeudet hankki New Line, joka tuotti myös Sormusten herrat.

Universumien tomu on viime vuosien suosituimpia ja palkituimpia fantasiakirjasarjoja. Pullman voitti trilogian kolmannella kirjalla arvostetun Whitbread-palkinnon, ensimmäisenä nuortenkirjailijana koskaan. Tarinan maailmat ovat rinnakkaiskuvitelmia omastamme: niistä löytyvät monet samannimiset paikat ja samankaltaiset instituutiot. Yksi on roomalaiskatolista kirkkoa kovasti muistuttava Magisterium, joka ei kaihda keinoja, ei edes lasten kidnappaamista.

Romaaneissa myös muunnellaan Raamatun luomiskertomusta tavalla, jota fundamentalistit ovat pitäneet jumalanpilkkana.

Ja kolmannessa kirjassa Kaikkivaltias – vanhuudenhöperö ukko – kuolee.

Elokuvasarjan ensimmäinen osa Kultainen kompassi on erityisen tärkeä New Linelle. Budjetti on 130 miljoonaa euroa. Se hipoo ennätyksiä. New Line on käyttänyt ennakkomarkkinoinnissaan häpeilemättä viittauksia edelliseen hittitrilogiaansa: ensimmäisen trailerin alussa vilautellaan sormusta ja kerrotaan suoraan, että tässä on uusi fantasiaelokuva studiolta, joka teki Sormusten herrat.

New Line on pieni studio, ja pelissä on paljon. Siksi se pelaa varman päälle.

Ateismi kuumensi tunteet

Jo ennen kuvauksia levisi tieto, että käsikirjoituksessa ei ole mitään, minkä perusteella Magisteriumia voisi verrata katoliseen kirkkoon. “Jumala leikattiin pois Universumien tomun elokuvaversiosta”, otsikoi The Times jo 2004.

Näin New Line turvaa jättihankkeen selustaa.

Silti Kultainen kompassi on jo ennen ensi-iltaansa herättänyt kohua aiheen vuoksi. Kovaäänisimmin sen kimppuun on käynyt Catholic League, joka tarkkailee, miten katolisuutta kuvataan eri medioissa, ja suosittelee usein boikotteja.

Itseään kansalaisoikeusjärjestöksi kutsuva Catholic League toteaa tiedotteessaan, että elokuva kauppaa lapsille ateismia, ja roomalaiskatolisten ei pitäisi mennä katsomaan sitä.

Catholic Leaguen tiedotteessa myönnetään, että kirjojen uskonnonvastaisuutta on elokuvasta karsittu, mutta: “Pahaa-aavistamattomat vanhemmat vievät lapsensa katsomaan elokuvaa ja saattavat sitten ostaa heille kirjat joululahjaksi. Eivätkä vanhemmat, jotka haluavat lastensa kasvavan uskossa, halua olla missään tekemisissä näiden kirjojen kanssa.”

Toukokuussa lanseeraustilaisuudessa Cannesin elokuvafestivaaleilla käsikirjoittaja-ohjaaja Chris Weitz joutui vastaamaan useisiin kysymyksiin siitä, säilyvätkö kirjojen uskontoteemat suurelokuvassa.

“Etenkin trilogian toisessa ja kolmannessa romaanissa on toki järjestäytyneen uskonnon vastaisia elementtejä. Pullman vastustaa dogmaattisuutta, oli hierarkia sitten kirkon tai vaikka Neuvostoliiton. Osaa näistä kysymyksistä käsitellään elokuvassa. Pullmanin henki elää siinä”, Weitz vakuutteli.

Weitz kiersi myös kyselyt Magisteriumin ja katolisen kirkon suhteesta: “Magisterium on kuvitelma täysin juuristaan irtautuneesta kirkosta. Minulla ei ole asiassa agendaa, ja Pullman on ennen kaikkea pyrkinyt tekemään mahdollisimman hyvän tarinan.”

Ennen ensi-iltaa myös Kultaisen kompassin päänäyttelijöille on esitetty kuumia kysymyksiä. Magisteriumin kätyriä esittävä Nicole Kidman totesi, ettei katolisena voisi näytellä omaa uskontoaan halventavassa elokuvassa.

Pullman itse ei osallistunut elokuvan tekoon. Hän on kehunut varovasti lopputulosta, vaikka myöntääkin, että kaikki teologia on siitä saksittu.

Kirjailijalta on myös pyydetty kommenttia Catholic Leaguen julistukseen. Newsweekin haastattelussa Pullman innostui nimittämään kirjojensa kritisoijia pölvästeiksi. “Miksi emme voisi luottaa lukijoihin? Miksi emme voisi luottaa elokuvien katsojiin?” Pullman parahti.

Hollywood pelkää pyhää

Vapaa-ajattelijat eivät rynnänneet New Linen apuun. Päinvastoin. Brittiläisen National Secular Societyn puheenjohtaja Terry Sanderson on huolissaan siitä, että New Line taipui ja typisti elokuvasta kirjan teemoja. Sandersonin mukaan se tuhoaa tarinasta olennaisen osan.

Tapaus ei ole harvinainen. Amerikassa riidellään usein, jos viihteessä käsitellään uskonnollisia aiheita. Siksi teemaa vältellään Hollywoodin elokuvissa visusti. Catholic League on aikaisemmin johtanut hyökkäyksiä Antonia BirdinPriestiä ja Martin ScorsesenKristuksen viimeisiä kiusauksia vastaan. Seuraukset voivat olla rajuja: Scorsesen elokuvaa ei ole koskaan otettu USA:n suurimman videovuokraamoketjun Blockbusterin valikoimiin.

Juutalaisten Anti-Defamation League on lausunnoissaan maltillisempi, mutta piti Mel GibsoninThe Passion of the Christia vaarallisena, koska se saattaisi lietsoa antisemitismiä.

Viimeksi katolisia ärsytti Da Vinci -koodi. Ja jopa Harry Potterit ovat saaneet eri uskontokuntien fundamentalistiset piirit kauhistumaan – kirjat ja elokuvathan kertovat noituudesta.

Mutta kohu ei välttämättä tarkoita, että elokuvan kaupallinen menestys kärsisi. Luonnollisesti se voi olla myös mainosta. Ja harvemmin huonosti tehdyt filmit herättävät kummempaa närää: ne katoaisivat teattereista kuitenkin varsin nopeasti.

Nyt saattaa käydä niin, että kiistelty Kultainen kompassi erottuu erikoistehosteilla mässäilevistä kilpailijoistaan elokuvana, jonka vauhdikkaan pinnan alla myös käsitellään oikeita filosofisia aiheita.

Varmasti niin onkin. Mutta ei niin laveasti kuin Pullmanin kirjoissa. Sellaista riskiä ei 130 miljoonan euron elokuvassa taatusti oteta.

Elokuvan ensi-ilta on ke 5. 12. Lue elokuvan arvostelu SK netistä pe 7. 12.

Aiheesta lisää
The Golden Compass
Wikipedia
Finnkino
Snopes

Christian Groups Claim Pro-Atheist ’Stealth Campaign’ in Nicole Kidman Fantasy Film ’The Golden Compass’ (Fox News)