Helsingin juhlaviikot pyrkii ajan hermolle

Ranskalaissäveltäjä Pierre Boulez ja newyorkilaispariskunta Lou Reed ja Laurie Anderson ovat Helsingin juhlaviikkojen jännittävimpiä vieraita.

Toiminnanjohtaja Risto Nieminen lopettaa 12-vuotisen pestinsä Helsingin juhlaviikoilla tyytyväisenä. Ensi kesän ohjelma on kolmastoista, jota hän ollut mukana suunnittelemassa ja siitä on hänen mielestään tulossa yksi viime vuosien parhaista.

”Kun ensimmäistä kertaa kävelin Juhlaviikkojen toimistoon tammikuussa 1997, minua oli vastassa kaksi kollegaa. Nyt meitä on kymmenen. Ohjelmisto on tullut entistä monipuolisemmaksi, seurannut aikaa ja toivoakseni haastanut vallitsevia ajattelutapoja”, Nieminen sanoo.

”Huvila-teltta on vaikuttanut siihen, että laadukas maailmanmusiikki on löytänyt tiensä Suomeen, lisäksi Juhlaviikot on tarjonnut yleisölle mahdollisuuden tutustua suuriin kansainvälisiin ryhmiin – kuten orkestereihin – muutoin ehkä hiukan sisäänpäinlämpiävässä Suomessa. Festivaali on myös tuonut uusia yleisöjä kulttuurin ja taiteen pariin”, Nieminen listaa Juhlaviikkojen saavutuksia.

Ensi kesänä yleisölle halutaan tarjota uusinta uutta taiteen saralta. Luvassa on siis paljon Suomessa ennen kuulematonta ja näkemätöntä.

Amerikan meininkiä Huvila-teltassa

Huvila-teltassa suunnataan ajan hengen mukaisesti katseet Yhdysvaltoihin. Teltan vetonauloihin lukeutuvat muun muassa amerikkalainen kantrirock-yhtye Wilco, New Yorkin nykyjazzin kuumimpiin nimiin kuuluva saksofonisti Joshua Redman, kuubalaistaustainen, mutta newyorkilaistunut musiikin monitoimimies Paquito d’Rivera sekä erittäin newyorkilainen pariskunta Lou Reed ja Laurie Anderson, joiden yhteiskonserttia kuvaillaan tunnelmalliseksi kattaukseksi runoja, tarinoita ja lauluja.

Laadukasta maailmanmusiikkia Huvilassa tarjoaa esimerkiksi parikymmenhenkinen L’Orchestra di Piazza Vittorio, joka käsittelee painavaa maahanmuuttajien asiaa tanssittavassa muodossa.

Kotimaisista Huvilan artisteista mainittakoon 20-vuotista taiteilijajuhlaansa viettävä Maija Vilkkumaa, Scandinavian Music Group, Samae Koskinen ja hänen taikabändinsä sekä Katri Helena, joka esittää laulujaan Arttu Takalon moderneina sovituksina.

Huippuorkestereita ja kantaesityksiä lapsille

Juhlaviikot aloittaa 13. elokuuta ranskalainen uuden musiikin pioneeri Ensemble Intercontemporain. Taidetta ja teknologiaa korvia huumaavasti yhdistävää orkesteria johtavat sen 83-vuotias perustaja, säveltäjä Pierre Boulez ja nykyinen ylikapellimestari Susanna Mälkki.

Juhlaviikkojen muita klassisen musiikin tärppejä ovat muun muassa jo aiemmin julkistettu Lontoon Philharmonia-orkesterin vierailu Esa-Pekka Salosen johdolla sekä Osmo Vänskän jännittävä paluu helsinkiläisen orkesterin johtoon Radion sinfoniaorkesterin konsertissa. Vänskä ei ole johtanut helsinkiläisiä orkestereita yli kymmeneen vuoteen.

Kenneth Kvarnströmin suunnittelemassa tanssiohjelmistossa nähdään muun muassa Shaolinin munkkien taisteluakrobatiasta ammentava Sutra sekä Kvarnströmin oma, odotettu uusi koreografia Destruction Song.

Lasten juhlaviikoilla saa kantaesityksensä neljä suomalaista teosta, muun muassa Compania Kaari Martinin flamenco-versio Peppi Pitkätossusta sekä Tanssiteatteri Glims & Glomsin tulkinta Pessistä ja Illusiasta.

Helsingin juhlaviikot järjestetään 13.-30. elokuuta. Taiteiden yötä juhlitaan 21. elokuuta.

Teksti Sanna Nikula / STT

[Kuvat:Helsingin juhlaviikot]