Gourmet: Glögin aika - mitä kylmempi ilma, sitä kuumemmat juomat

gourmet
Teksti
Liisa Tikkanen
Glögi
Kuva Jukka Pakarinen / SKOY.

Skandinaviassa pimeän ajan lämmikkeeksi juodaan glögejä ja toteja. Itävallan hiihtoretkien tuliaisia on Jägertee, jossa on mustaa teetä, sokeria ja vahvaa Stroh-rommia. Saksalaiset kaatavat kuuman juomansa sekaan kirsikkaviinaa.

Irlannissa pöytään tulee vahva ja makea kahvi viskitilkalla terästettynä ja kermavaahdolla kruunattuna. Kahvin ja jaloviinan yhdistelmä tunnetaan meillä nimellä plörö, joka ei kermakruunua tarvitse: kuksan pohjalle jaloviinaa ja päälle kuumaa pannukahvia. Lämmittää mukavasti nuotiotulilla.

Hehkuviini eli Glühwein on höyryävä juoma, johon pääsee tutustumaan varsinkin keskieurooppalaisten kylien ja kaupunkien joulumarkkinoilla. Alkoholia siinä on usein vain häivähdys. Alkoholi ei muutenkaan ole välttämätön aines kuumissa juomissa eikä se kuulu autoilijan lasiin ollenkaan. Terästää kun voi monella muullakin tavalla.

Neilikkaa ja muita mausteita

Punainen lämmike syntyy esimerkiksi herukka- tai karpalomehusta, vaalea omenamehusta tai teestä. Mehu, sokeri ja makuaineet kiehautetaan ja juoman annetaan tekeytyä mutta ei jäähtyä.

Kuumaan teehen voi sulattaa hunajaa ja karamelleina eukalyptusta tai piparminttua, niistä nousee nenään virkistäviä eteerisiä öljyjä. Glögille tyypillinen maku tulee tutuista joulumausteista. Muutama kokonainen neilikka tai pippuri, tähtianis, kanelia tankona tai pala tuoretta inkivääriä. Siis kokonaisina, ei jauhettuina, koska jauhe samentaa kirkkaan juoman. Kirpeyttä antaa viipale appelsiinin tai sitruunan kuorta.

Paras tarjoiluastia on glögi- tai teelasi. Kuultavan värikäs juoma tuottaa iloa myös silmälle.

Valmiita glögejä saa kaupasta, sekä alkoholittomia, mietoja että vahvasti alkoholipitoisia. Alkon listalla on nyt 15 glögijuomaa. Oma resepti on helppo kehitellä itsekin.

Valkoinen glögi tulee kuumaan omenamehu- tai siideripohjaan. Jos pohjana on valkoviini, se kuumennetaan lähelle kiehumispistettä, ei keitetä, haudutetaan ja siitä siivilöidään pois aromin antajat, esimerkiksi inkivääri ja vihreä kardemumma. Makeutta tuo hunaja tai paahteisen makuinen tumma sokeri. Terästystä kaipaava lisää lopuksi konjakkia tai calvadosta.

Hyväksi on havaittu myös vahvasti mausteinen punainen glögi. Kaada kattilaan pullollinen punaviiniä, 2 dl Koskenkorvaa ja ½ dl madeiraa. Lisää vajaa dl ruokosokeria, 5 mausteneilikkaa, kanelitanko sekä pala tuoretta inkivääriä kuorittuna. Kuumenna kaikki, siivilöi mausteet pois ja kaada lasiin.

Toti syntyy vaikka oluesta

Oluttakin voi lämmittää. Mittaa henkeä kohti 2 dl olutta ja 1 rkl hunajaa, lämmitä hitaasti kattilassa ja kaada pieniin laseihin. Koristeeksi tähtianis.

Lämmin portteri-munatoti sisältää maitoa ja kermaa, kananmunia, sokeria, muskottipähkinää ja tummaa olutta. Sitä muistuttaa amerikkalainen eggnog, joka on vielä tuhdimpaa, jälkiruokamaisen täyteläistä ja käy pyhäpäivän aamiaiseksi. Vaahdota 2 munaa ja 2 rkl sokeria, lisää vaniljasokeria, 5-6 dl höyryäväksi kuumennettua kermamaitoa ja 2 dl viskiä tai rommia. Raasta päälle muskottipähkinää ja tarjoa heti.