Bruce Springsteen dyykkasi ruokaa roskiksesta ja kärsi isästään – mutta tämänhän me jo tiesimme

Arvio: Omaelämäkerta Born to Run ja Chapter and Verse -levy ovat ennestään tuttujen kuvioiden täydentämistä, tunteet edellä.

Born To Run
Teksti
Matti Komulainen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Syyskuussa 67 täyttäneen Bruce Springsteenin omaelämäkerta Born to Run on otsikoitu hänen läpimurtohittinsä (1975) mukaan.

Muistelija on rockin ikonisia sankareita ja meilläkin tavattoman suosittu. Springsteeniä arvostetaan paitsi muusikkona myös oman tien raivaajana, joka edustaa toteutunutta amerikkalaista unelmaa – työväenluokkaisista oloista voi nousta korkealle.

Springsteenin mukaan teos syntyi käsin vihkoon raapustelemalla seitsemän vuoden aikana. Kuvaliitteineen 543-sivuinen tiiliskivi kartoittaa tekijän vaiheet lapsuudesta maailmantähdeksi.

Sisällöllisesti Born to Run ei juuri eroa aiemmista laajoista Springsteen-biografioista. Uutta on yksityiskohtien ja muistojen emotionaalinen väritys, jolla Springsteen syventää jo moneen kertaan kuultua.

Muurahaiset lapsuuden kotikadulla, kipeä isäsuhde, roskisten dyykkaaminen elannon leventämiseksi, Elviksen tv-esiintymisen tuoma huuma, kesät lainelaudalla ja uran urkeneminen loksahtavat tuttujen elämänkaaritietojen rakoihin ja tuovat opukseen elämyksellistä hohtoa.

Keskustelua herättäneet käänteet hän sivuaa pintapuolisesti. Springsteen suorastaan välttelee kommentoimasta esimerkiksi Born in the USA -laulun kytköksiä Reaganin presidentinvaalikampanjaan.

 

Rohkeudesta viestii avautuminen kiertue-euforian jälkeisistä masennuskausista, jotka ovat pysyneet aisoissa lääkityksen avulla. Mielialan vaihtelut ovat ikääntymisen myötä ahdistaneet kasvavassa määrin. Myös aito ylpeys välittyy monesta käänteestä. Teksti vilisee innostuneen huudonomaisesti isoilla kirjaimilla korostettuja sanoja.

Muistelmien oheen julkaistu kokoelmalevy Chapter and Verse mukailee kirjaa hyvässä ja pahassa. Mukaan on poimittu lähinnä kaikkein tunnetuinta laulustoa, minkä mielekkyys ihmetyttää. Kai jokaisella Pomon ystävällä on nämä kaikki jo ennestään?

Viisi ennen julkaisematonta varhaisrallia saattaa sytyttää piintyneen fanin, mutta muuten kirjan soundtrack tuntuu köykäiseltä.

Springsteenin ajatukset lienevät olleet jo seuraavassa projektissa, ensi vuodelle suunnitellussa sooloalbumissa.

Bruce Springsteen: Born to Run – Omaelämäkerta. Suom. Ilkka Rekiaro. 543 s. Otava, 2016. Bruce Springsteen: Chapter and Verse. Cd-levy. Sony.