Akrobaatin ja muusikon bändi

Aino Venna ja Ilona Jäntti täydentävät toisiaan.

sirkus
Teksti
Harri Römpötti

Muusikko Aino Venna ja akrobaatti Ilona Jäntti ovat esiintyneet viime vuosina muun muassa Talvipuutarhassa ja kauppakeskus Redin kattopuutarhassa. Uusin esitys Ballantine Scale sai ensi-iltansa Lontoossa ja Bristolin Circus City -festivaalilla. Nyt se pyörii Helsingin Cirko-keskuksessa.

”Olemme halunneet luoda vapaata kaupunkikulttuuria ja saada ihmiset löytämään erilaisia paikkoja uudestaan”, Venna sanoo.

”Esimerkiksi minä olin käynyt Talvipuutarhassa viimeksi lapsena etsimässä pääsiäistipuja.”

Esitykset saivat huimia ulottuvuuksia, kun Jäntti kiipeili ja kieppui köysistössä puutarharakennuksen katonrajassa kasvien seassa tai taivaan pilviä vasten.

Nykysirkus muistuttaa usein tanssia, mutta Vennan elävän musiikin kanssa Jäntin akrobatia lähenee sitä entisestään.

Venna nousi julkisuuteen vuonna 2012 musiikillaan, jossa ranskalaiseen chansoniin yhdistyy folkia ja jazzia.

Tainaron-näytelmässä (2018) hän soitti ja näytteli Kati Outisen rinnalla.

”Esityksissä luodaan maailmoja, mikä on koukuttavaa.”

Akrobaattien parhaimmistoon kuuluva Jäntti ehdotti Vennalle yhteistyötä viisi vuotta sitten. Venna kiinnostui heti mahdollisuudesta osallistua nykysirkukseen.

”Tunnen sirkustaiteilijoita, ja musiikki sopii niin moneen paikkaan. Ensitapaamisesta alkaen huomasimme, että ajattelemme Ilonan kanssa samalla tavalla. Ideoidessa täydennämme usein toistemme lauseita.”

Ballantine Scale on kaksikon viides yhteinen esitys. He suunnittelevat jo seuraavaa, joka saa ensi-iltansa vuoden päästä. Muusikko Vennalle nykysirkus on opettanut paljon uutta.

”Olen oppinut tekemään solmuja ja vetämään sähköjä. Esityksissä luodaan maailmoja, mikä on koukuttavaa.”

”Kun ripustamme esityksen puihin, niistä tulee esiintyjiä rinnallemme. Meidän pitää myös varoa, etteivät ne vahingoitu.”

Jäntin kalusto herättää Vennassa kunnioitusta. ”Ballantine Scalen rautarengas painaa 26 kiloa ja köydet polttavat hänen ihoaan, mutta kaikki näyttää vaivattomalta.”

Ballantine Scale esitetään sisätiloissa, mutta Jäntti ja Venna luovat ulkoilmavaikutelmia.

”Lähdimme liikkeelle valkoisesta teltasta meren rannalla, pohjoismaisesta valosta ja meren äänistä.”

”Ihminen hakeutuu vaistomaisesti luontoon. Siksi rahinoista ja kahinoista syntyy mielikuvia sateesta ja tuulesta. Esitys kestää auringonlaskusta auringonnousuun.”

 

Jäntti ja Venna ovat kiertäneet Britannian lisäksi Tšekissä ja Saksassa.

Jäntti on opiskellut tanssia Lontoossa, joten hänellä on sinnepäin hyvät yhteydet. Vennalle rakkaassa Ranskassa he eivät ole esiintyneet – vielä.

Esitystaide on vienyt Vennan aikaa niin, ettei hän ole julkaissut uutta levyä muutamaan vuoteen. Aiemmin niitä tuli kahden vuoden välein. Mutta musiikkia on syntynyt koko ajan, ensi vuonna tulee uusi levy.

Levyillä ja konserteissa Aino Venna vastaa musiikistaan pitkälti itse, yhtye pysyttelee taustalla. Hän sanoo, että yhteistyö Jäntin kanssa muistuttaa enemmän bändityöskentelyä kuin pelkän musiikin tekeminen.

”Missään nimessä emme ajattele, että minä vain säestän Ilonaa tai hän kuvittaa musiikkiani”, Venna sanoo. Vaikka musiikki ja sanoitukset ovat Vennan tonttia ja liikekieli Jäntin, kaikesta keskustellaan yhdessä.

”Yritän olla intoilematta liikaa ensi-illan alla”, Venna sanoo, ”mutta nämä esitykset jännittävät ihan yhtä paljon kuin levyt.”

Ballantine Scale -esitykset Helsingin Cirko-keskuksessa 6.11. saakka.