Au revoir, Jorma

Festivaalin pitkäaikaisin taiteellinen johtaja Jorma Uotinen jättää suuret jäähyväiset.

tanssi
Teksti
Minna Kontkanen

Täyttääkö Kuopio tanssii ja soi -festivaali tänä vuonna 50 vuotta, kuten se nettisivuillaan ilmoittaa? Miten sen nyt ottaa.

Viestintäammattilainen Tiia Lappalainen kokosi ja festivaalin taustayhdistys kustansi vasta ilmestyneen juhlakirjan Kuopio tanssii ja soi 50 v. Siitä selviää että Pohjois-Savon pääkaupungissa järjestettiin kesällä 1969 pieni tanssitapahtuma Kansallisoopperan baletin ja Tampereen Teatterin tanssijoiden voimin.

Ensimmäinen Kuopio tanssii ja soi -niminen festivaali toteutettiin kesäkuun alkupuolella 1970.

Soiko festivaali muuten kuin tanssiesitysten musiikeissa? Ei enää 1980-luvun jälkeen, mutta soi-sana on säilynyt mukana nimessä. Festivaalin perusti Kuopion kaupunginorkesterin kapellimestari Lauri Siimes, jonka aloitteesta tapahtumassa nähtiin alkuvuosina puhallinorkestereita. Toinen perustaja oli paikallisen Yhteisteatterin johtaja Aimo Hiltunen.

Kaupunki rahoitti Kuopio tanssii ja soita rohkeasti ja pahemmin poukkoilematta. Parhaiten festivaali tunnetaankin suurten kansainvälisten tanssiryhmien vierailuista, joita ei näe yhtä lukuisina missään muualla Suomessa.

Suomalaiset ja muunmaalaiset tanssintekijät ovat verkostoituneet ja ottaneet vaikutteita Kuopiossa alusta saakka, ja suuri yleisö on nähnyt maksutonta tanssia torilavalla.

Ruotsalaisen Danstidningen-lehden päätoimittaja Ann-Marie Wrange lausuu juhlakirjassa, että Kuopion festivaali on yksi Euroopan kolmesta tärkeimmästä alan tapahtumasta Lyonin ja Venetsian tanssibiennaalien ohella. Ne järjestetään vain parillisina vuosina.

Kansallisbaletin entinen ballerina Doris Laine oli Kuopio tanssii ja soin ensimmäinen taiteellinen johtaja vasta vuosina 1981–92. 1990-luvun johtajat lisäsivät ohjelmaan ei-länsimaista tanssia.

Sunnuntaina 16. kesäkuuta suuret jäähyväisensä juontaa ja niissä myös tanssii festivaalin pitkäaikaisin (2002–2019) taiteellinen johtaja Jorma Uotinen. Au revoir, Jorma U. -gaalassa nähdään myös hänen koreografioitaan.

Edeltävinä kahtena iltana Uotinen juontaa 50-vuotisjuhlagaalat, joissa esitetään festivaalin alkuaikojen hengessä sekä balettia että nyky- ja kansantanssia.

Ensi vuodesta eteenpäin perintöprinssistä tulee taiteellinen johtaja. Hän on hieman yli 30-vuotias Riku Lehtopolku, Pori Dance Companyn tanssija-koreografi ja Uotisen teosten pitkäaikainen harjoittaja.

 

Kuopio tanssii ja soi eri tapahtumapisteissä 18.6. saakka.

 

Oikaisu

Juttua on päivitetty 17.6. kello 11.48: Täsmennetty Riku Lehtopolun tietteli tanssijasta tanssija-koreografiksi ja korjattu hänen olevan Uotisen teosten harjoittaja eli tanssitreenien ohjaaja ja opettaja, ei tulkitsija.