Actionia Göteborgissa

Asko Sahlbergin Göteborg kihisee toimintaa.

romaani
Teksti
Outi Hytönen

Hyytävä tunnelma on Asko Sahlbergin uudessa romaanissa taiten luotu. Haudallasi, Adriana sijoittuu tämän päivän Göteborgiin ja naapurikunta Kungälviin.

Kertoja on 46-vuotias antikvariaattia pitävä Daniel, jonka liiketoimet eivät suju. Hän ottaa pihamökkiinsä vuokralaiseksi romanialaisen Adrianan, joka osoittautuu prostituoiduksi.

Romaanin Göteborg vilisee maahanmuuttajia. Heitä on pizzerian pitäjinä ja kerjäläisinä kadun kulmissa. Maahanmuuttajat luovat kaupunkiin uhkaavan ilmapiirin. Danielilla itsellään on chileläinen äiti ja hänen ex-vaimonsa ja ystävänsä ovat suomalaisia, mikä luo maahanmuuttajakuvaukseen monitahoisuutta.

Huumekauppa ja prostituution pyörittäminen ovat romaanissa pääasiassa maahanmuuttajien touhuja. Daniel päättää puuttua asioihin. Hänen toimintansa ja miehestä paljastuvat uudet puolet jäävät psykologisesti perustelematta, motiivit pysyvät lukijalle hämärinä.

Vaikka fiktiossa kaikki on mahdollista, eivät perustelemattomat ratkaisut ole uskottavia. Näin käy Danielin kohdalla, jonka toiminta näyttää lopulta jerrycottonmaiselta action-sekoilulta.

Asko Sahlbergin viime vuosien tuotanto on ollut epätasaista. Huippusuoritusten välistä löytyy heikompia teoksia, ja Haudallasi, Adriana tuntuu hienojen pienoisromaanien jälkeen viimeistelemättömältä välityöltä.

Ahdistavan synkeän ilmapiirin kuvaamisessa Sahlberg on jälleen taitava.

Yö oli kirkas, tähdet heijastuivat joen jähmeällä pinnalla kuin rikkoutuneet silmänvalkuaiset. Katselin niitä, aloin palella ja käännyin palatakseni taloon, kun piharakennuksen ulko-ovi paiskautui auki ja sen aukosta purkautui kireitä ääniä.”

Ratkaisevat hetket sijoittuvat aina öihin, ja päiviä kutsutaankin öiden välisoitoiksi.