Lasikattojen ­rikkoja

elämäkerta
Teksti
päivi isotalus

Ei liene liioiteltua väittää, että Sirkka Hämäläinen on ollut Suomen Pankin pääjohtajana kovemmassa paikassa kuin yksikään edeltäjänsä tai seuraajansa sodan jälkeisessä Suomessa.

Keväällä 1992, keskellä talouskriisiä, hän tuli nimitetyksi nopeutetulla aikataululla keskuspankin pääjohtajaksi. Edeltäjä Rolf Kullberg oli joutunut eroamaan ajauduttuaan välirikkoon Esko Ahon hallituksen kanssa.

”Pakko uskaltaa”, oli velvollisuudentuntoisen Hämäläisen ajatus tuolloin ja monta kertaa sen jälkeen, esimerkiksi kun häntä pyydettiin Euroopan keskuspankin johtokuntaan.

Jukka Ahosen ja Jarkko Vesikansan kirja Hämäläisen urasta ja elämästä perustuu pitkälti hänen omiin, julkaisemattomiin muistelmiinsa. Työ- ja yksityiselämän kuvaukset rytmittyvät kirjassa niin, että lukijan kiinnostus säilyy eikä tekstistä tule liian raskasta.

Hämäläisen mukaan syyllisiä 1980-luvun kulutusjuhlaan ja sitä seuranneeseen talouskriisiin eivät olleet vain markkinoiden vapauttamisesta ”hullaantuneet” pankit ja Kullberg. Suomen Pankin valmistelukoneisto – Hämäläinen mukaan lukien – olisi voinut tuoda voimallisemmin esiin kansainvälisten pääomamarkkinoiden paineet ja niiden edellyttämät muutokset lainsäädäntöön. Hallitus ja poliitikot eivät ymmärtäneet tilannetta.

1990-luvun lama ja sitä edeltäneet devalvaatiot vahvistivat Hämäläisen käsitystä siitä, että Suomen oli tähdättävä euroon. Taistelut ”vakaasta markasta” ja euroon liittymisestä saavat kirjassa kuitenkin varsin pintapuolisen käsittelyn. Lisävaloa kirja tuo sen sijaan Arja Alhon ERM-vuotoon, josta syntynyttä kohua Hämäläinen katsoo myös itse edesauttaneensa.

Kirjan toinen teema on tasa-arvo. Lasikattojen rikkoja sai kokea monenlaista vähättelyä ja tytöttelyä uransa aikana. Tässä yhteydessä päähenkilön esiintyminen kirjassa koko ajan etunimellä särähtää.

Euroopan keskuspankissakin Hämäläinen törmäsi vanhakantaisiin asenteisiin ja kulttuurieroihin. Naisasiantuntijoiden mielipiteet ja muistiot jäivät kokouksissa vaille huomiota.

Pakko uskaltaa tarjoaa uuden näkökulman laman syihin ja euron syntyyn ja on arvokas lisä taloushistorian kirjoitukseen. Kirja myös kertoo havainnollisesti, millaisiin vaikeuksiin nainen vallan huipulla voi törmätä. Onneksi uskallusta riitti myös tähän teokseen.

Jukka Ahonen, Jarkko Vesikansa: Pakko uskaltaa. Sirkka Hämäläisen ura ja elämä. 400 s. Otava. 2023.