Sarjakuva-agentin seikkailut

Jouko Ruokosenmäki sukkuloi maailmalla kuin klassikkoelokuvassa.

sarjakuva
Teksti
Matti Komulainen

Pitkän linjan sarjakuvatoimittaja Jouko Ruokosenmäki debytoi piirtäjänä ja käsikirjoittajana tutussa ympäristössä: hänen esikoisalbuminsa Viime vuonna Frankfurtissa avaa julkaisuoikeuksia haalivan sarjakuva-agentin työtä kansainvälisellä kentällä.

Teos herätti tuoreeltaan kiinnostusta maailmalla, ja ennen Suomea se ehdittiin julkaista jo syksyllä 2020 Tanskassa.

Albumi näyttää työn psykologisena palapelinä. Tunnelma piinaa kuin elokuvassa Viime vuonna Marienbadissa (1961). Alain Robbe-Grillet’n ja Alain Resnais’n avantgardeluomus on Ruokosenmäen esikuva.

Kerronta pomppii villisti aika-akselilla, ja välähdykset kattavat koko elämän. Lapsuuden ensikosketus Ruutu-lehteen on avainhetkiä. Ilmankos Ruokosenmäki on omistanut albumin vanhemmilleeen, ”joiden mielestä sarjakuvien lukeminen oli ihan hyvä ajatus”.

Muokattu ote Piko & Fantasio -seikkailusta sulautuu osaksi muistoa, ja muualtakin bongaa tyylillisiä silmäniskuja tunnetuille taiteilijoille.

Myös sukellus tekijän menneisyyteen helsinkiläisen sarjakuvakaupan palveluksessa syventää ilmaisua. Ei ole sattumaa, että 1970- ja 1980-luvusta puhutaan alan kulta-aikana. Silloin meillä julkaistiin sarjakuvaa ennenkokemattoman laajalla skaalalla. Tajuntaan ankkuroituivat nyt klassikoiksi mielletyt eurooppalaiset hahmot Asterixista Corto Malteseen, samoin liuta amerikkalaissyndikaattien supersankareita.

Ruokosenmäen albumissa maratontapaamiset hiovat noviisi-agentin särmiä. Työn haastavuutta lisää se, että Suomi on pieni maa, ja kieli. Julkaisuoikeuksista neuvoteltaessa punnitaan uutuuksien kiinnostavuutta, omaa näkemystä ja resursseja.

Välillä agentti törmäilee kansainvälisessä kirjatapaamisessa, ja sitten taas kilistellään laseja isolla joukolla juhlaillallisella. Läheisimmät yhteydet luodaan epävirallisesti lounailla, kutsuilla ja baarijatkoilla.

Silloin voi kysellä tuttavallisesti, miten kollegat selviävät digitalisaation ja pienenevien painosten kurimuksessa. Ratkaisuissa painaa viime kädessä kustantajan näkemys – myös koko alan suunnasta.

Tupakkaa menee, ja kahvia, kunnes palaverirumba käynnistyy jälleen. Stressi saa pään juilimaan. Silti Frankfurt kutsuu jälleen ensi vuonna.

Henkilökohtaisen tasonsa ohella Viime vuonna Frankfurtissa avaa kiinnostavasti monille vierasta maailmaa. Albumi on tärkeä ja harvinainen dokumentti koko sarjakuva-alasta.

Jouko Ruokosenmäki: Viime vuonna Frankfurtissa. 48 s. Egmont, 2021.