Sarjakuvaa yli ääriviivojen

Esseet täydentävät Kuti-lehden historiaa esittelevän antologian visuaalista antia.

sarjakuva
Teksti
Matti Komulainen

Ranskan Angoulêmen sarjakuvafestivaali myönsi tammikuun lopulla Prix de la BD Alternative -palkinnon suomalaiselle Jätti-Kuti-antologialle.

Teos on läpileikkaus sarjakuvaa ja sen tekijöitä esittelevän Kuti-lehden 50 ensimmäisestä numerosta. Antologian on koonnut nykysarjaan erikoistunut Kutikuti-yhdistys.

Raati kehui Jätti-Kutia tärkeäksi näytteeksi vaihtoehtoisesta pohjoismaisesta nykysarjakuvasta ja totesi teoksen peilaavan suomalaisen sarjakuvan moni-ilmeisyyttä.

Antologian toimittaneet sarjakuvataiteilijat Tuomas Tiainen ja Heikki Rönkkö ovat valinneet siihen työnäytteitä ja artikkeleita 174 tekijältä vuosilta 2006–2018.

Täydennykseksi tilattiin uusia sarjakuvia yli kymmeneltä tekijältä. Kutin kannet ja tekijät on koottu opuksen loppuun.

Puhelinluettelon kokoinen järkäle on julkaistu yhdessä turkulaisen Zum Teufel -pienkustantamon kanssa. Ilmaisjakeluna levitettävän, neljästi vuodessa ilmestyvän Kutin skaala on hämmentävän laaja.

Esimerkiksi ote Tiitu Takalon sisällissotaa kuvaavasta Tampere, huhtikuu 1918 -sarjakuvasta edustaa teknisesti hiottua ja juonellista kerrontaa, jota on mukana yllättävän vähän.

Toisessa ääripäässä lukijan haastaa kokeellinen revittely. Vaikkapa Benjamin Bergman, Pauliina Mäkelä, Aapo Rapi ja Amanda Vähämäki leikittelevät viivalla ja väreillä niin, että ilmeinen ja helposti ahmaistava tarina jää taka-alalle.

Tommi Musturin hulvaton Sika tammen alla asettuu ääripäiden väliin. Se tuo mieleen kuvataiteilija Harro Koskisen underground-vuosien sikahahmot, jotka härnäsivät tulkintoihin 1960- ja 1970-luvun Suomen vastakulttuurihöyryissä.

Esseet täydentävät visuaalista antia. Esimerkiksi Marcos Farrajotan Comix Remix -analyysit tarkastelevat kollaasi-ilmaisumuodon kehitystä. Leena Romun Skeletons, shadows, monsters and mirrors – Representing me, myself and I -essee ammentaa minäkuvasta ja sen vääristymistä sarjakuvassa.

Kutin ja sen luoneen taiteilijakollektiivin kansainvälisestä arvostuksesta kertoo paljon se, että mukaan on saatu myös Alejandro Jodorowsky.

Elokuvistaankin tunnettu chileläissyntyinen taiteilija piirsi muun muassa psykedeelistä Fábulas Pánicas -sarjakuvaa varhaisurallaan 1967–1973. Sitä esiteltiin Kutin talvinumerossa 2015–2016, joka on yhä luettavissa verkkoversiona.

Tuomas Tiainen & Heikki Rönkkö (toim.): Jätti-Kuti. The Thick Book of Kuti. 481 s. Kutikuti & Zum Teufel, 2021.